Societat

Aena responsabilitza les companyies aèries de l'absència del català al Prat

L'entitat d'Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (Aena) ha responsabilitzat avui les companyies aèries de l'absència del català en l'ús de la toponímia a l'Aeroport del Prat (Barcelona). Segons AENA, la informació es dóna "d'acord als criteris establerts per les companyies aèries i les seves peticions". Així doncs, la inclusió del gallec en la forma d'"A Coruña" s'ha fet d'acord amb el criteri de la companyies i segons el mateix criteri no s'ha respectat, per exemple, l'única forma oficial reconeguda d'Eivissa, que és la catalana. Al mateix temps, en altres casos les companyies haurien optat únicament per la forma castellana de destinacions com Alger, Copenhaguen, Milà o Hamburg enlloc de les formes d'origen o les catalanes.

Aena ha fet aquestes matisacions en una carta remesa a Plataforma per la Llengua com a resposta a l'informe La presència del català a la toponímia de l'aeroport de Barcelona, que va presentar l'entitat per la llengua el 25 de febrer per denunciar aquest "tracte desigual".

A la seva carta, Aena recorda que l'únic nom oficial de l'aeroport és en castellà, pel que la Plataforma també "valoraria de manera positiva el canvi de denominació".

Pel que fa al web www.aena.es, l'empresa no mostra en la carta cap voluntat d'incloure el català en les opcions actuals en castellà i anglès, i aquesta llengua, de moment, queda relegada només a les pàgines dels aeroports del domini lingüístic català, a les quals s'accedeix un cop s'entra a la web principal a través de la versió en anglès o castellà.

La Plataforma segueix esperant la resposta a la carta que va enviar a la Generalitat on l'instava a interferir en els usos lingüístics d'Aena i ha lamentat "la poca voluntat" de l'empresa per normalitzar l'ús dels topònims de destinació. L'entitat per la llengua vol que es compleixi plenament l'article 31 de la Llei de política lingüística, pel qual les empreses de transport han d'emprar, almenys, el català en la retolació i en les comunicacions megafòniques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.