Societat

Berga aplegarà les colles de diables i de bestiari per reivindicar la cultura del foc

Tradicions

La majoria de colles de diables i de bestiari catalanes tenen aquest dissabte una cita ineludible a Berga, capital de la Patum, una de les expressions populars més importants de Catalunya considerada Patrimoni de la Humanitat. La cita, que es preveu multitudinària, vol reivindicar la cultura del foc pròpia dels Països Catalans i part de la Mediterrània i denunciar una directiva europea sobre l’ús de material pirotècnic que, en cas d’aplicar-se de forma textual, implicaria la desaparició de “tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d’història”.

Aquest és el parer de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, convocants de l’acte reivindicatiu. Colles de diables i bestiari del País Valencià i les Balears faran els seus actes de protesta a les seves àrees geogràfiques, segons van confirmar ahir durant la presentació de la concentració que se celebrarà a la capital de Berguedà. 

Berga, que, ja té notícia de l’arribada de més de 70 autocars, s’ha sumat incondicionalment a la defensa del “patrimoni immaterial de la cultura catalana”. No en va, la seva Patum seria, en cas d’aplicar-se aquesta directiva de la UE, una de les festes que es perdria.

Petició al ministeri
Una de les persones que dissabte intervindrà a la festa és el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fondevila, que la setmana passada va enviar, en nom del govern català, de les diputacions i dels municipis, una petició al ministeri d’Indústria perquè adapti la directiva europea al patrimoni festiu català. Entre les festes tradicionals que es volen preservar hi ha, també, les revetlles de Sant Joan, on és tota la població, en general, que fa ús de la pirotècnia.

Manifest a part, que llegiran els Comediants, la concentració de dissabte serà festiva. En l’acte central es farà l’encesa de bèsties, es farà una encesa de diables infantils i grans i, per part dels organitzadors de la Patum, es representarà el salt de maces de lluïment de la Patum infantil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.