Societat

La CE defensa les classes d'Erasmus en català i nega haver rebut cap queixa pel nivell de castellà dels estudiants catalans

Educació

La Comissió Europea (CE) defensa que les universitats catalanes imparteixin les classes als estudiants estrangers d'Erasmus en català. El comissari d'Educació, Formació, Cultura i Joventut, Ján Figel, ha reclamat a l'Estat espanyol que "preservi i promogui el multilingüisme" en comptes d'estar "a la defensiva".

"L'Erasmus permet l'ús de qualsevol llengua que s'utilitzi normalment per ensenyar en una universitat, no preferim un idioma a cap altre", ha advertit Figel, en declaracions a l'ACN. Figel nega haver rebut cap queixa que els estudiants catalans no tinguin un bon nivell de castellà quan finalitzen l'ensenyament obligatori.

"La resposta no és el monolingüisme, sinó el multilingüisme" i el "model" d'ensenyament "ha d'encoratjar a parlar almenys la llengua materna més dues", argumenta el comissari eslovac. Figel assegura que en els quatre anys que fa que és responsable d'Educació de la CE ningú no se li ha queixat que els estudiants catalans tinguin un nivell de llengua castellana inferior als alumnes de la resta de l'Estat. "Només m'ha arribat un comentari d'un eurodiputat espanyol", explica Figel, partidari de protegir l'ús de "les llengües no estatals, cooficials, regionals o minoritàries".

"L'Estat espanyol no ha d'estar a la defensiva, sinó ser obert i conscient que la diversitat és la seva riquesa i que cal preservar-la i promoure-la", insisteix el comissari. Figel ha celebrat la "gran quantitat d'estudiants europeus que fan Erasmus a Catalunya i a Espanya indistintament" de la llengua perquè "és una gran inversió en el futur d'Europa".

Brussel·les nega cap discriminació del castellà
El comissari europeu de Multilingüisme, el romanès Leonard Orban, va negar el setembre passat que el castellà estigui discriminat a Catalunya i va assegurar no haver rebut cap denúncia. Orban va reconèixer "la facilitat de viure a Catalunya parlant castellà, català o fins i tot altres idiomes" i va mostrar-se "impressionat" amb la capacitat dels catalans de canviar al castellà "sense ni tan sols adonar-se'n".

Un grup d'experts de la CE va elogiar la immersió lingüística de l'ensenyament català i va proposar estendre-la a la resta de la UE el setembre del 2007. "Les comunitats bilingües són un important laboratori de bones pràctiques", reconeixia l'informe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.