Societat

El Síndic toca el crostó a Acció Social perquè no avisa que cal pagar IRPF pels seus ajuts

Molts beneficiaris d'ajuts que atorga el departament d'Acció Social i Ciutadania han de pagar recàrrecs i sancions a Hisenda perquè no saben que algunes d'aquestes pensions tributen com a rendiments del treball i que se n'ha de destinar una part, per tant, a pagar IRPF. El Síndic de Greuges s'ha adreçat a la conselleria de Carme Capdevila per retreure-li que la causa del problema és que el departament no dóna la informació necessària als receptors de l'ajut.

Segons un comunicat del Síndic, "en els darrers anys s'han tramitat diverses queixes de persones que mostraven la seva disconformitat amb el departament d'Acció Social i Ciutadania" per aquesta manca d'informació, que els suposava que, "després de la presentació de la declaració de renda, l'Agència Tributària practiqués als receptors de l'ajut una declaració complementària a la qual se sumava un recàrrec per haver efectuat un ingrés fora del període voluntari i una sanció".

Com que fa anys que es coneix el problema, el Parlament va aprovar el juny de l'any passat una resolució que instava el govern català a informar amb claredat i detall sobre la tributació fiscal d'aquests ajuts.

Tot i així, segons la institució regida per Rafael Ribó, Acció Social "no ha posat en pràctica els mecanismes i les mesures adients perquè les persones tinguin al seu abast una informació clara i intel·ligible" sobre els impostos que han de pagar pels ajuts que reben.

Com que continua rebent queixes pel mateix problema, el Síndic s'ha tornat a adreçar al departament d'Acció Social per demanar explicacions a la conselleria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.