Societat

Amb la crisi, més abandonaments

Medi ambient

La crisi econòmica també passa factura als animals domèstics. Aquests últims mesos s'ha detectat un increment del nombre de gossos i gats abandonats i, en especial, de les renúncies d'amos que asseguren que no poden continuar mantenint les seves mascotes i opten per deixar-les en un centre d'acollida. En aquest sentit, des de la Societat Protectora d'Animals de Mataró (SPAM) expliquen que aquest hivern s'ha registrat una entrada més alta de gossos d'edat adulta que portaven anys convivint amb una família -hi ha, fins i tot, una llista de persones que volen deixar la seva mascota i esperen que quedin places vacants.

Aquest és un símptoma que també han detectat en altres centres d'acollida, com la Protectora d'Animals i Plantes del Garraf, on no poden acollir tots els gossos que els propietaris volen deixar de mantenir. La seva presidenta, Balbina Armengol, explica que les 250 places que té disponibles estan plenes i "no parem de rebre trucades de gent que ens vol portar el gos, ens diuen que no el poden mantenir i no saben què fer-ne. És un fenomen nou".

Cadellades
A més a més, aquests centres tampoc s'han salvat de les cadellades. Només durant els mesos de novembre i desembre, al refugi de la SPAM hi van arribar 94 cadells -717 durant tot el 2008- i, en aquesta ocasió, ni les races més de moda com els golden retriever, els bòxers i els Yorkshire han quedat al marge d'aquesta problemàtica. És per aquest motiu que es destaca la necessitat de promoure l'esterilització. Al llarg de l'any han tingut més de 300 renúncies de particulars i han recollit 1.470 animals del carrer.

La presidenta de la SPAM, Sílvia Serra, assegura que més enllà dels divorcis i els naixements de nens, que són dues de les causes més habituals per desfer-se de la mascota, "moltes persones han hagut de deixar les cases on tenien jardí i podien tenir els animals i anar-se'n de lloguer o a pisos més petits on no poden mantenir la mascota". Serra també remarca que "els animals no tenen Seguretat Social" i que, en ocasions, els propietaris no poden o no volen fer front a la despesa del veterinari, sobretot en casos extrems, quan són necessàries cirurgies costoses que poden voltar els 1.000 euros.

Pessimisme
Ja al mes d'octubre, el cap dels serveis de Protecció i Fauna de la Generalitat, Jordi Ruiz, anunciava que el departament de Medi Ambient preveia que el 2009 seria un "any difícil", perquè els problemes econòmics es podien acabar traduint en un increment dels abandonaments del que diuen que és el millor amic de l'home. Les dades amb què s'ha tancat el 2008, de fet, conviden al pessimisme, tot i que els responsables d'aquests centres coincideixen a remarcar el bon ritme de les adopcions com a element positiu.

Al Centre d'Acollida d'Animals de Companyia (CAAC) de Barcelona, per exemple, on no s'accepten renúncies i s'adverteix molt seriosament els propietaris que intenten desfer-se de les seves mascotes, el mes de novembre del 2007 es van recollir 101 gossos, 48 dels quals van ser rescatats pels seus propietaris -en molts casos localitzats pel CAAC-, i se'n van adoptar 89, mentre que el novembre del 2008, ja amb el rerefons de la crisi, el nombre d'abandonaments va pujar fins als 122, amb 57 recuperats pels propietaris i 65 d'adoptats. Si es comparen les xifres totals dels últims anys, però, es detecta un lleu retrocés dels abandonaments al carrer i puja el nombre d'animals tornats, gràcies a sistemes d'identificació com el xip, tot i que, com expliquen els responsables del centre, "molts propietaris no es donen per al·ludits quan se'ls localitza".

Les protectores coincideixen a remarcar la saturació de les seves instal·lacions i a reclamar més ajudes econòmiques del govern per poder sostenir la situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Medi ambient

En funcionament prop de 4.000 plaques solars a la coberta dels tallers de l’L9/L10

Barcelona

CCOO i UGT denuncien que Correus deixa la plantilla “al mínim” durant l'estiu

girona
societat

Gran inici del 52è Concurs de Focs d’Artifici amb la Pirotècnia Josman

blanes
filipines

Decreten l’estat de calamitat per les inundacions a Manila

barcelona

Detingut un bomber voluntari per l’incendi de l’any passat

portbou / colera
societat

39 infants sahrauís passaran l’estiu a Girona en el marc del programa “Vacances en pau”

girona
Medi ambient

La nova Zepa del delta del Llobregat ha de frenar el creixement de port i aeroport, segons Zeroport

Barcelona
Societat

Recuperen restes òssies a l’excavació a la fossa del cementiri de Bellaguarda

Bellaguarda
societat

El telèfon de prevenció del suïcidi ha atès 33 trucades diàries el darrer any

barcelona