Societat

El 2012 s'acabarà la tonyina vermella al Mediterrani

Medi Ambient

Avui engega la que podria ser una de les últimes temporades de pesca de tonyina vermella a la Mediterrània. Si es manté el ritme actual de captures, impulsat per la demanda japonesa i la globalització o moda del sushi, aquesta espècie haurà desaparegut del nostre mar el 2012.

Aquesta data d'extinció la van avançar ahir els investigadors del grup conservacionista WWF, encapçalats per Sergi Tudela, que avisa que d'aquí només tres anys ja no quedaran més tonyines vermelles en edat de reproducció, els exemplars que tenen quatre anys o més i un pes mínim de 35 quilos. "És absurd i imperdonable obrir una nova temporada de pesca, ara que ja sabem quan es produirà el col·lapse d'aquesta indústria", explica Tudela.

El Parlament Europeu aprovarà precisament la setmana que ve un reglament que reclama intensificar les inspeccions i el control de la pesca per posar fi a les captures il·legals i l'ús d'avions per detectar els bancs de tonyines.

L'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, és el ponent de l'Eurocambra que reclama que es castigui retirant els fons comunitaris als governs que, com l'espanyol, subvencionen armadors que han estat processats per pesca il·legal en altres països. Greenpeace denuncia que Espanya "s'ha convertit en la bandera de conveniència d'un dels més famosos agents de vaixells il·legals del món": l'armador gallec Antonio Vidal ha rebut més de nou milions d'euros del govern espanyol i de la Xunta tot i ser en les llistes negres.

Picaresca
"Si ningú els para els peus i no es posa fi a la picaresca, s'imposa una cultura del «¿per què he de complir jo les regles si el meu competidor no ho fa?»", afirma Romeva, que també vol que no només se sancioni els pescadors que capturin de forma il·legal i als governs que ho permetin sinó també que es multi la llotja, els transportistes i els distribuïdors i cadenes de supermercats i peixateries.

WWF lamenta que els Vint-i-set hagin aprovat unes quotes de pesca de tonyina vermella que són un 47% superiors a les que recomanen els científics i exigeix que s'aturi completament la pesca els mesos de maig i juny, quan aquesta espècie entra al Mediterrani a través de l'estret de Gibraltar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.