Societat

L'operació Sagrera es pagarà amb diners de l'Estatut

Infraestructures

L’Estat finançarà el pla urbanístic de la Sagrera, però ho farà amb diners de l’Estatut. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va explicar ahir que molt probablement aquesta serà la fórmula utilitzada per fer possible la construcció de l’estació d’alta velocitat i tot el seu entorn en els terminis previstos.

La crisi econòmica amenaçava de deixar Barcelona sense la que ha de ser la seva principal estació ja que el ministeri de Foment es negava a incrementar la seva aportació directa a les obres, que és de 223 milions. La resta del cost de la construcció, fins a arribar als 592 milions, s’havia de finançar amb les plusvàlues generades per les oficines i l’hotel que es volia construir al mateix complex ferroviari. La recessió econòmica, però, ha fet que els possibles inversors perdessin interès pel projecte i, a hores d’ara, sigui impossible obtenir del sector privat els 369 milions necessaris per cobrir el pressupost.
Els diners, doncs, sortiran dels fons previstos per la disposició addicional tercera de l’Estatut, que s’havien de destinar a altres obres. El titular de Política Territorial considera que ara no hi ha una traducció d’aquests terrenys en plusvàlues urbanístiques, però que segueixen tenint un valor. Es tracta de trobar un finançament pont que permeti pagar l’operació. De fet, Nadal va defensar la fórmula assegurant que Catalunya no hi perdrà diners. “Un cop acabada l’operació haurem de veure qui es queda els terrenys per recuperar els diners invertits, si és que van en detriment d’altres inversions que s’hagin de fer a Catalunya”, va indicar Nadal.

En la fórmula proposada per Nadal, la Generalitat seria, doncs, qui s’hauria de quedar els terrenys, que l’Ajuntament de Barcelona havia cedit gratuïtament al Consorci Alta Velocitat Barcelona, i cobrar-ne les plusvàlues per dedicar-los a les obres que s’hagin deixat de fer a Catalunya. Nadal va defensar la utilització de la disposició addicional tercera “perquè és un compromís d’inversió conseqüència de l’Estatut”, i no pas una compensació pel dèficit històric acumulat.
L’anunci de Nadal va permetre que l’Ajuntament de Barcelona respirés tranquil, i és que feia setmanes que reclamava tant a la Generalitat com al ministeri de Foment una solució ràpida per no endarreir encara més les obres. Prova d’això és la rapidesa amb què l’alcalde, Jordi Hereu, va reaccionar a les declaracions de Nadal, assegurant que es tracta d’un projecte que es pot finançar amb els fons de l’Estatut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.