Societat

Revés judicial a Adrià en el litigi amb un exsoci d'El Bulli

Tribunals

El litigi judicial instat pels representants legals d'un exsoci i mecenes del restaurant El Bulli, Miquel Horta, contra el cuiner Ferran Adrià i el seu soci Juli Soler ha generat una primera resolució judicial contrària als interessos dels propietaris del que està considerat el millor restaurant del món. El jutjat de primera instància número 2 de Barcelona ha dictat aquesta setmana una resolució on requereix Adrià a aportar la documentació comptable de la mercantil Restaurant El Bulli SL, entre el 2003 i el 2005. La resolució fixa la data del proper 23 de gener com el dia en què s'ha de fer efectiu el manament, segons ha pogut saber l'AVUI.

La petició de tenir accés a la documentació comptable és el pas previ a la interposició d'una demanda contra Adrià on es pretén aconseguir que es declari nul·la la venda que Horta va fer de la seva part d'El Bulli, el juny del 2005. Horta està afectat d'un trastorn psiquiàtric que l'incapacita per dur a terme actes jurídics i aprofitant-se d'aquest transtorn, Adrià i Soler li haurien abonat una quantitat inferior al valor real de les accions, segons argumenta l'advocat d'Horta, Juan Ignacio Navas.

La magistrada titular del jutjat, Montserrat Carballo, entén que "les diligències preliminars sol·licitades són adequades a la finalitat que el sol·licitant persegueix", a qui reconeix "causa justa i interès legítim" per poder accedir als comptes del restaurant i societats vinculades. La jutge ha desestimat els arguments de la defensa d'Adrià - el bufet Maluquer Advocats-, que havia demanat que es desestimés la pretensió d'Horta, si bé els accepta parcialment en el sentit de limitar l'accés als comptes dins d'un temps concret, ja que la llei no obliga les societats a conservar la comptabilitat més enllà de sis anys i els demandants pretenien tota la documentació des del 1994. La resolució no es ferma i es pot recórrer davant l'Audiència de Barcelona, on els demandants també poden acudir-hi per sol·licitar l'execució de la seva part dispositiva.

Les pretensions d'Horta es basen, segons recull la resolució judicial, en un informe pericial que "conclou que hi ha una desviació de beneficis de la mercantil cap a societats vinculades amb els administradors i amb un clar perjudici per als accionistes".

Perjudicat
Sobre aquesta base Horta s'hauria vist clarament perjudicat en el moment de vendre les seves accions a Adrià i Soler. La jutge considera que accedint als números d'El Bulli, el demandant podrà "comprovar la solidesa de les conclusions extretes pels informes pericials que fonamenten la demanda".

Tot i això, la magistrada ja adverteix que els arguments exposats en la reclamació dels representants d'Horta tenen "dificultats provatòries". En aquest sentit, la resolució explica que "és difícil acreditar la incapacitat per a qui atorga la venda de participacions davant notari", així com "l'ocultació dolosa" de la comptabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.