Societat

El Consorci d'Assegurances no cobrirà els danys més greus

Temporal d'hivern

Els veïns de la zona més afectada per la ventada han quedat exclosos de les compensacions del Consorci d’Assegurances. Tal com va avançar l’AVUI en la seva edició de dimecres, els veïns dels municipis situats a la zona de l’Ordal no es podran beneficiar del fons destinat a desperfectes generalitzats perquè els vents no van superar els 135 km/h. El Consorci, un ens adscrit al ministeri d’Economia, només cobreix els danys a les zones on els vents van superar aquesta velocitat.

A la llista, feta pública ahir, hi apareixen 62 municipis on les ratxes de vent van superar els 135 km/h. Només onze estan situats a les comarques de Barcelona, però estan repartits per les comarques de l’Alt Penedès, el Berguedà i l’Anoia. La zona on les ratxes de vent fortes van ser més generalitzades és a Girona. Vint-i-sis municipis, la majoria situats a l’Alt Empordà, el Ripollès i la Cerdanya es podran beneficiar de les compensacions previstes pel fons. El llistat és força reduït a Lleida –16 municipis, situats majoritàriament prop dels Pirineus– i a Tarragona, amb onze municipis afectats.

Tot plegat farà que els veïns més afectats pel temporal, situats gairebé tots als municipis de l’entorn de Torrelles de Llobregat i Cervelló, hagin de negociar individualment amb les seves asseguradores les compensacions pels danys del temporal. Això complicarà enormement els peritatges, les negociacions i els terminis de cobrament, ja que amb el Consorci tots aquest tràmits són molt més àgils.

De rebot, un dels principals afectats pot ser la mateixa companyia elèctrica. Fonts de Fecsa Endesa van explicar que el 90% dels arbres que han caigut damunt de les instal·lacions elèctriques són de particulars. A punt d’acabar les tasques de reparacions d’urgència, la companyia abordarà la setmana que ve les negociacions amb les asseguradores.

Paral·lelament a les negociacions per les compensacions, ahir a última hora de la tarda ja només quedaven uns 100 habitatges sense llum i Endesa esperava “normalitzar completament la situació abans de la nit”. Amb tot, la companyia admet que poden quedar algunes cases sense llum no perquè no tinguin subministrament, sinó perquè tenen afectada la instal·lació particular.

Ocells de l’Atlàntic
Amb el pas dels dies es van coneixent detalls curiosos sobre la tempesta. Així, per exemple, el vent va desplaçar fins a Catalunya espècies d’ocells originaris de l’Atlàntic. Medi Ambient ha rebut avisos de la detecció de gavines tridàctiles a les comarques de Lleida, Molins de Rei i la Costa Brava, un fet que no passava des del 1983.

D’altra banda, el departament d’Interior va anunciar que els Bombers participaran en les tasques de neteja de boscos. A més de l’habitual campanya per prevenir incendis, el cos s’implicarà en la neteja i l’obertura de la xarxa de camins afectats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Ajuntament denuncia per primer cop un fons voltor

girona
INFRAESTRUCTURES

Interromput el tren entre Sant Vicenç de Calders i Lleida per un descarrilament

El Vendrell
INFRAESTRUCTURES

Comencen les proves d’integració del tramvia entre Glòries i Verdaguer

Barcelona
HABITATGE

La FAVB celebra l’acord per construir de 1.800 pisos de protecció oficial

Barcelona
SERVEIS

A licitació sis autobusos híbrids de Tarragona per 3,6 milions

Tarragona
SERVEIS

Reforcen la Guàrdia Urbana amb 12 nous agents

Tarragona
La Jonquera

Autorització del parc eòlic Galatea, però només és administrativa

La Jonquera