Societat

Els jutges de Barcelona, Girona i Tarragona faran vaga el 18-F

Justícia

Els jutges de Barcelona, Girona i Tarragona van acordar ahir anar a la vaga el proper 18 de febrer, dia que passarà a la història com el de la primera aturada d’aquest col·lectiu des de la recuperació de la democràcia. La protesta serà secundada també pels jutges de Madrid, Sevilla, Lugo, Zamora, Eivissa, Ciudad Real, Múrcia, Castelló i Extremadura, segons van aprovar en les respectives assemblees celebrades durant el dia d’ahir.

Amb aquesta decisió, els jutges passen davant de la plataforma reivindicativa i el calendari de mobilitzacions que dilluns de la setmana passada van plantejar les quatre associacions de jutges de l’Estat. Les reivindicacions són les mateixes però les associacions són partidàries de donar un marge de temps al govern central, convocar una mínima protesta el 18 de febrer, i ajornar la vaga per al 26 de juny, si des d’ara i fins aleshores el ministeri de Justícia no dóna una resposta positiva al seu catàleg de reivindicacions.

Aquesta via lenta de les associacions havia estat secundada per la majoria de jutges degans dels principals partits judicial de l’Estat, que la tardor passada van ser els primers a plantejar la necessitat de radicalitzar les postures del col·lectiu i a parlar de convocar una vaga. Ahir, però, el jutge degà de Barcelona, José Manuel Regadera, va valorar com a mala notícia que la majoria dels seus companys haguessin secundat la vaga per al febrer. “Es trenca la unitat judicial”, va lamentar Regadera, que va valorar com a positiva la reacció que fins ara havien tingut el ministeri de Justícia i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). “No es pot iniciar una negociació amb una vaga”, va dir.

Jutges cremats
A l’assemblea de jutges de les comarques de Barcelona hi van votar 246 jutges i magistrats d’òrgans unipersonals del total de 400 que hi havia convocats. La vaga es va imposar per 115 vots a favor i 107 en contra. Fonts coneixedores de la votació van explicar que el resultat el van decantar els jutges destinats fora de la ciutat de Barcelona. De fet, la situació de col·lapse i falta de mitjans dels jutjats de partits judicials petits és molt més gran i els jutges que hi treballen estan més cremats que els seus col·legues de la gran ciutat.

Joaquim Aguirre, el jutge que va coordinar l’assemblea de Barcelona, va defensar la convocatòria de vaga recordant que les reivindicacions dels jutges estan plantejades des de l’octubre passat. “No és una vaga per motius salarials, sinó per aconseguir una millor qualitat de la justícia”, va afirmar Aguirre.

Girona amb condicions
A les comarques de Girona, 26 dels 35 jutges que van assistir a la reunió es van mostrar partidaris de sumar-se a l’aturada. Els jutges es tornaran a trobar el 27 de gener per valorar les negociacions entre representants del ministeri de Justícia i dels òrgans judicials del dia anterior, i en funció del seu resultat es podria desconvocar la vaga, segons informa E. Escriche.

Sense cap condició es van pronunciar a Tarragona, on 40 jutges, dels 70 que hi havia convocats a l’assemblea, van acordar anar a la vaga al febrer. Només set jutges s’hi van oposar, informa O. Margalef. A Lleida, jutges i magistrats van acordar ahir inicialment no fer vaga, tot i que el president de l’Audiència, Francesc Segura, no ho descarta. Segura va indicar que serà una decisió individual, segons informa J. Tort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.