Societat

Més de la meitat dels arbres de la Diagonal es moriran en 15 anys

L’Ajuntament subratlla el perfil envellit de l’arbrat per justificar la renovació total o parcial en la reforma de l’avinguda · Medi Ambient admet que els nous exemplars trigaran cinc anys a tenir una alta frondositat

Quan la setmana passada una sessió al Col·legi d’Arquitectes es va embolicar en el torn de precs i preguntes justament per les conseqüències que la reforma de la Diagonal tindria en l’arbrat, l’Ajuntament de Barcelona ja va veure que aquest no era un tema menor, ni en els cercles més vinculats a la pedra que al verd de la ciutat.

Vuit dies després d’aquella xerrada, el gerent municipal de Medi Ambient, Jordi Campillo, va fer públic ahir un inventari dels 1.244 exemplars de la Diagonal (752 plàtans, 168 palmeres i 137 alzines) que posa de manifest un perfil envellit del 55% d’arbres. Segons Campillo, la majoria dels exemplars de l’avinguda tenen unes perspectives de futur “no gaire altes” i s’hauran de renovar en un període màxim de 15 anys.

Les dades de l’Ajuntament encara són pitjors si es tenen en compte les afectacions o les alteracions que pateixen els arbres, com ara ferides, cops, inclinacions, podridures o desequilibris de la calçada que en poden afectar el creixement. Els tècnics han detectat 571 arbres amb alteracions i 119 amb afectacions.

Aquest panorama una mica desolador és el que fa servir l’Ajuntament per justificar les bondats de les opcions de bulevard o rambla que els ciutadans podran votar entre el 10 i el 16 de maig en la consulta sobre la reforma de la Diagonal. En l’opció A, la de bulevard, que no mou els arbres de lloc, es planteja un augment de 95 unitats, però amb l’aplicació d’un sistema revolucionari de paviment suspès que permetrà fer-los créixer en millors condicions. En l’opció B, que implica canviar els arbres de lloc, el salt és de 360 unitats més, i la garantia dels tècnics de Medi Ambient que el 50% dels arbres, els que tenen una alta vitalitat, “poden viure amb un nou trasplantament”, segons va apuntar ahir el gerent municipal.

Incògnites obertes
Ara bé, la gran pregunta que els arquitectes ja es van fer –si els nous arbres tindran la mateixa grandària que els actuals– també la va contestar ahir l’Ajuntament. I la resposta és, òbviament, no.

Segons Campillo, els nous arbres trigaran cinc anys a tenir una alta frondositat i una alçada similar a la mitjana actual. En to positiu, el gerent va apuntar que “en un curt espai de quatre, cinc o sis anys ja començaran a tenir una frondositat molt alta i una capçada de sis metres”, i que és possible plantar, amb l’ajut dels vivers, arbres més grans que els més prims de primera categoria (20-40 cm),“però no de tercera categoria” (més de 80 cm). Campillo també va assegurar que les fases de les obres, de set mesos en set mesos, es poden adaptar als períodes millors de plantació (novembre i abril).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Recerca

Aconsegueixen produir sucs més saludables reaprofitant residus del vi

Tarragona
societat

Minut de silenci a Rubí per condemnar el doble crim masclista

rubí
economia

Les hipoteques pugen un 15% tot i l’alça de preus

barcelona
adminsitracions

L’Escala mantindrà l’antiga piscina del Voramar en la reforma del passeig

L’Escala
GIRONA

Netegen l’espai entre el carrer del Pruner i el torrent de la Font de la Pólvora

GIRONA
PALAFRUGELL

S’instal·laran sis nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics

PALAFRUGELL
societat

La Sindicatura de Greuges de Barcelona recomana abordar les causes estructurals del top manta

Barcelona
FIGUERES

Milloren la seguretat de la cruïlla del Camí Vell de Vilatenim amb il·luminació

FIGUERES
SALT

Es manté la bonificació del 50% del preu del bus als joves de 16 a 25 anys

SALT