Societat

Un advocat nega “el dret a viure en català”

La sanció a un API per retolar només en castellà arriba a judici

“El dret a viure en català no existeix”. Aquest és un dels arguments que va fer servir ahir l’advocat Ángel Escolano per defensar els interessos dels seu client, Manel Nevot, davant la jutge del contenciós administratiu número 9 de Barcelona que ha de decidir si és ajustada a dret la sanció de 400 euros que li va imposar la Generalitat per tenir retolat el seu negoci només en castellà. L’advocat argumenta que tota la legislació catalana pensada per a la normalització d’una llengua perseguida fins al límit de l’aniquilació durant dècades topa frontalment amb la Constitució espanyola, que estableix el castellà com a única llengua que estan obligats a conèixer els ciutadans de l’Estat.

“A un aragonès que s’estableixi a Catalunya no se’l pot obligar a conèixer el català, no es pot entrar a regular la llengua que han de fer servir dos particulars en una conversa privada”, va assegurar el lletrat. L’advocat va sostenir que en el cas que ha arribat a judici el que hi ha en joc és el respecte a la llibertat d’expressió, i va assegurar que la jurisprudència internacional dóna la raó al seu client en la pretensió de tenir el rètol del seu negoci escrit en llengua castellana. La defensa lletrada de Nevot pretén portar el cas fins al Constitucional si el jutjat no els dóna la raó.

El cas de l’API Manel Nevot va adquirir notorietat fa dos anys quan Mariano Rajoy el va fer servir d’argument en un debat cara a cara amb Zapatero com a suposat exemple de persecució del castellà. Nevot és militant del PP i amic de la família de Josep Piqué. Ahir va continuar sent un cas polític, amb la presència de Francisco Caja, president de Convivència Cívica, que va aprofitar l’assistència de la premsa per recordar el seu missatge apocalíptic sobre el futur de castellà a Catalunya.

El lletrat de la Generalitat va replicar recordant que la llei només estableix que “la retolació s’ha de fer com a mínim en català: en cap moment prohibeix el castellà”. Aquest lletrat va aportar diverses sentències precedents sobre casos similars, que, segons va dir, ja han resolt el tema i han donat la raó a la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.