Societat

Benet XVI podria visitar afectats pels abusos

El Papa va a Malta, on s’investiga 45 capellans per pederàstia. Un viatge difícil que havia de ser plàcid

El Papa Benet XVI inicia avui un viatge a Malta en què confiava trobar-se amb l’esperit de Sant Pau, en el 1950è aniversari del naufragi de l’apòstol a l’illa. Però el cap de l’Església catòlica es toparà, més aviat, amb els escàndols de pederàstia. Aquest és un dels països on, en proporció, s’han denunciat més sacerdots: un de cada vint.

Del total de 853 capellans, 45 han estat investigats. Per de 19 se n’ha declarat la innocència, mentre que quatre van ser jutjats culpables i expulsats del sacerdoci. Dos més van morir, i la resta de casos segueixen oberts.
Alguns dels abusos provats van tenir lloc el 1980 a l’orfenat de Sant Josep. Un grup de víctimes s’ha reunit ja amb l’arquebisbe Paolo Cremona i ara volen que els rebi el Papa. El portaveu vaticà, Federico Lombardi, no ha descartat una trobada del Papa amb víctimes d’abusos, com ja va fer a Austràlia i els Estats Units el 2008, però ha advertit que en aquest cas voldrà “discreció”. Per ara, el programa papal preveu una visita aquest vespre a la cova on s’hauria refugiat Sant Pau al naufragi de l’any 60 mentre es dirigia a Roma. Demà farà una missa a la localitat de Floriana i dinarà amb els bisbes. Seguirà una trobada amb joves al port de La Valletta abans de tornar al Vaticà.

Molta pressió
El Papa es troba molt pressionat per seguir avançant en la persecució dels casos de pederàstia. A més, alts càrrecs vaticans han indignat amb les seves declaracions la comunitat jueva o la gai. Dilluns, el número dos del Papa, Tarcisio Bertone, va fer unes declaracions en què va relacionar la pederàstia comesa per capellans amb l’homosexualitat.

El Papa va tractar de calmar els ànims dimecres durant una missa al Vaticà. “Els cristians, sota els atacs del món que ens parlen dels nostres pecats, veiem com és de necessari fer penitència”, va dir.

Era el primer gest d’autocrítica d’aquest papa, que ha rebut molts atacs per com va afrontar la qüestió mentre presidia la Congregació per la Doctrina de la Fe –ministeri amb plenes competències des de 2001–. Alhora, moltes veus catòliques asseguren que va ser més dur que altres jerarques, com el mateix Joan Pau II.

Fins fa poc, el viatge a Malta –el catorzè– semblava un camí de roses per a Benet XVI, que ahir va fer 83 anys. El 95% de la població del país es declara catòlica, el 54% practicant, i el divorci i l’avortament estan prohibits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ciència

Empreses sanitàries xineses podrien implantar-se a Can Ruti

Badalona
Societat

Desallotgen onze veïns a Tarragona pel risc d’esfondrament d’una teulada

Tarragona
SOCIETAT

L’Acampada per Palestina a la UB crida a la vaga general el 27-9

Barcelona
societat

Presenten un distintiu per potenciar la comercialització del peix fresc

blanes
clima

Augmenta a 15 el nombre de morts pels aiguats que arrasen el centre d'Europa

barcelona
Societat

Preocupació pel relleu generacional al sector pesquer

La Ràpita
seguretat

Mataró incorpora una desena d’agents a la Policia Local

Mataró

L’Ajuntament renaturalitzarà els jardins de les Pedreres

GIRONA
societat

Convoquen una nova marxa lenta de protesta a la carretera entre la Ràpita i Poblenou del Delta

amposta