Societat

El Vaticà no aclareix si cal denunciar els pederasters

La Santa Seu fa públiques a la seva web unes directrius ambigües sobre com s’ha d’actuar. S’escuda en les lleis, que són diferents a cada país

El Vaticà va voler apaivagar ahir la polèmica sobre l’actuació de l’Església davant els casos d’abusos sexuals comesos per capellans i va publicar per primer cop a la seva pàgina web el resum de les directrius que segueix la Santa Seu des del 2003. Aquestes directrius, no obstant, són ambigües sobre un punt fonamental: si totes les diòcesis estan obligades o no a denunciar als tribunals civils els capellans dels quals tinguin indicis de pederàstia. A més, les notes publicades ahir eren només “informació per a la premsa, no un document jurídic”, com va explicar ahir a l’AVUI el portaveu del Papa, Federico Lombardi.

El text diu: “Cal seguir sempre la llei civil en allò que concerneix les denúncies dels delictes a les autoritats apropiades”. La llei de cada país, però, és diferent pel que fa a l’obligació de denunciar, com va explicar fa pocs dies el promotor de justícia –el fiscal vaticà sobre casos de pederàstia– de la Congregació per la Doctrina de la Fe, Charles Scicluna. En una entrevista al diari episcopal italià Avvenire, Scicluna va dir que “en els països de cultura jurídica anglosaxona, però també a França, els bisbes que tenen coneixement –fora del sigil sacramental del confessionari– de delictes comesos pels seus sacerdots estan obligats a denunciar-los davant l’autoritat judicial”. A la resta de països, va afegir, “nosaltres no imposem als bisbes que denunciïn els seus capellans, però els animem a dirigir-se a les víctimes i convidar-les a fer-ho”.

Normes revisades
Com va explicar a l’AVUI el vicedirector de premsa de la Santa Seu, Ciro Benedettini, la guia publicada ahir s’inspira en articles de Scicluna. Aquestes normes les està revisant el número dos de la Congregació, el mallorquí Luis Ladaria. Es planteja abolir, per exemple, la prescripció dels delictes. Però el procediment bàsic d’actuació, va anunciar ahir la Santa Seu, no canviarà.

Els bisbes hauran d’investigar “totes les acusacions” que rebi un capellà, i “si són versemblants” hauran d’informar-ne la Congregació, a més d’apartar el capellà de situacions de risc amb nens i seguir la legalitat del país. La Congregació podrà obrir un procés canònic, que pot acabar amb l’expulsió del capellà, o en casos “flagrants” podrà enviar l’afer al Papa, que podrà expulsar directament el pederasta. El capellà que confessi els delictes i es comprometi a una vida apartada de penitència no necessàriament serà expulsat de l’orde sacerdotal.

Vinculen pederàstia amb homosexualitat
El secretari d'Estat del Vaticà, el cardenal Tarcisio Bertone, assegura que els casos de pederàstia destapats en el si de l'Església no tenen res a veure amb el celibat i ha vinculat aquest tipus d'accions, en canvi, amb l'homosexualitat.

"Molts psicòlegs i molts psiquiatres han demostrat que no hi ha relació entre celibat i pedofília, però molts altres han demostrat, m'han dit fa poc, que hi ha relació entre homosexualitat i pedofília", ha afirmat el número dos del Vaticà, de visita a Xile.

En roda de premsa, Bertone ha avançat que el papa, Benet XVI, prendrà noves mesures en relació amb les denúncies destapades en les últimes setmanes i que han arribat a esquitxar fins i tot el Pontífex.

El cardenal ha defensat que la pederastia afecta "totes les categories de persones" i que, "en menys grau", els capellans. Tot i això, ha incidit que es tracta d'un comportament "molt greu" i l'ha titllat d'"escandalós".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Tirarà endavant al setembre la compra de pistoles elèctriques per a la Guàrdia Urbana

Barcelona

Somni d’una nit d’estiu amb la Pirotècnia Poleggi

BLANES
societat

Un 83% dels veïns que fan el porta a porta ja ha recollit el material

girona
Medi ambient

Ecologistes en Acció denuncia a fiscalia el “desastre ecològic” al Besòs per l’incendi d’una nau a Polinyà

Barcelona

L’economia gironina crea 20.100 llocs de treball durant el segon trimestre

GIRONA

Aproven el nou contracte de recollida de residus urbans, neteja viària i de platges i deixalleria

CALONGE i SANT ANTONI

Normalitat en la circulació de la R11 entre Caldes i Girona

GIRONA

Nou punt LGTBI de l’Observatori Contra L’LGTBI-fòbia a l’Espai LGTBI de Girona

GIRONA

Tala d’arbres al Pla de Prats per ordenar un espai freqüentat per excursionistes

CAMPELLES