Societat

Els supervivents de l'illa de Robinson Crusoe arriben a Barcelona criticant  l'ambaixada espanyola a Xile

Confirmen la mort del jove d'Alella que acampava amb ells i va ser arrossegat per l'aigua a causa del tsunami provocat pel terratrèmol de dissabte. Afers estrangers rebutja la protesta

Tres dels catalans que dissabte passat van patir els efectes del terratrèmol de Xile i el tsunami posterior a l'illa de Robinson Crusoe han arribat aquest dijous a Barcelona, on han criticat el tracte rebut per part de l'ambaixada espanyola, que els demanava 8.000 pesos, uns 12 euros, per tramitar-los el passaport quan ho havien perdut tot. Els tres supervivents de la catàstrofe han confirmat la mort del jove d'Alella que estava amb ells i va ser arrossegat per l'aigua.

Hipòlit Serra, Lluís Carreras i Àlex Puigcoll han arribat aquest dijous al migdia a l'Aeroport d'El Prat. Serra i Carreras s'han mostrat "consternats" pel tracte rebut per part de l'ambaixada espanyola a Santiago de Xile. "Pràcticament ens van fer fora", ha afirmat Carreras, que ha afegit: "si no arribem a tenir una amiga allà que ens va pagar l'estada, haguéssim hagut d'atracar per no ser uns sense papers a Xile". Tots tres formaven part d'un grup de vuit persones que es trobava a l'illa de Robinson Crusoe quan va tenir lloc el terratrèmol de 8,8 graus a l'escala de Richter, que va acabar amb la vida d'un component del grup, Miquel Martín.

Només Carreras i Serra han volgut fer declaracions, mentre que Puigcoll ha preferit abstenir-se. Carreras ha descrit la sensació de trobar-se davant els funcionaris de l'ambaixada espanyola a Santiago de Xile: "Sense la foto i els diners per pagar el passaport no calia que entréssim per la porta", ha dit. Serra ha confirmat aquesta versió afegint que l'ambaixada els va dir que "ells no estaven per ajudar els turistes" i ha destacat que la cosa va acabar "francament malament i amb una discussió".

El Ministeri d'Afers estrangers espanyol ha replicat als supervivents catalans amb una defensa de la tasca realitzada en una situació "d'extrema dificultat" per l'ambaixada i el consulat d'Espanya a Xile arran del terratrèmol de dissabte. El ministeri ha negat la versió donada pels catalans i ha explicat que no han pogut declarar mort el jove d'Alella perquè cal localitzar el cadàver o que un jutge certifiqui el fet.

Des del Ministerio d'Afers estrangers afirmen que es fan càrrec de la situació viscuda pels catalans, però han remarcat les condicions en què les legacions diplomàtiques espanyoles a Xile han hagut de treballar, atenent fins a tres-centes persones diàriament per temes relacionats amb el terratrèmol. En aquest sentit, també han remarcat que s'ha donat un tracte preferent als tres catalans perquè s'han fet les gestions necessàries per avançar el seu retorn i perquè l'assegurança es fes càrrec de les seves despeses a Xile.


Tot perdut
Els dos catalans han agraït, en canvi, a tota la gent de l'illa "el suport, l'ajuda i l'acolliment" que els van proporcionar. Carreras ha destacat que "ens van donar roba, menjar i no ens van voler cobrar res". També han agraït el suport de l'Armada i les autoritats xilenes i ha destacat que "en cap moment", en paraules de Serra, havien estat al cas del risc de tsunamis. Portaven una guia de l'illa i un radiotransmissor i ningú no els va avisar. "No és que féssim cap imprudència", ha volgut destacar.

Els dos catalans han explicat que ho van perdre tot. Després del cop de mar provocat pel tsunami, el grup va fer "una petita foguera" i van esperar que es fes de dia. Llavors es van fer unes "sabates amb mànigues d'anorac" i van caminar "unes sis hores" fins al poble més pròxim, on la majoria de cases estaven destrossades. Al dia següent, part del grup se'n va anar de l'illa amb un vaixell de l'Armada xilena i l'altre part es va quedar al lloc per seguir buscant Miguel Marín. Així, tres dels turistes van arribar a Santiago de Xile sense passaports ni diners i es van dirigir al consolat de l'Estat espanyol perquè els ajudés.

Confirmen la mort del jove d'Alella
Els dos catalans han confirmat que van veure el cos sense vida de Miguel Marín, de 29 anys i veí d'Alella. Els fets van tenir lloc mentre tres persones dormien en un refugi i cinc més en dues tendes de campanya, que el tsunami es va emportar. "Quatre persones que estaven a les tendes van anar a parar a 200 o 300 metres a dins del mar", ha explicat Serra. "I una de les persones que no va poder sortir i es va ofegar va ser en Miguel", ha puntualitzat.

En un primer moment van veure el cos, però la resta del grup va haver d'enfilar-se a una muntanya perquè hi havia perill que es repetís el fenomen. Quan van tornar a baixar per recuperar el cos de Marín se'l va emportar una onada i ja no l'han tornat a veure. L'armada xilena s'ha encarregat de la recerca del jove d'Alella.

El grup ha tornat a Catalunya gràcies a les gestions de la Generalitat, a través del departament de Vicepresidència, que ha facilitat els tràmits perquè tornessin a casa. El govern també ha habilitat un número de telèfon, el 935676419, des del qual es centralitzaran les gestions per buscar persones més desaparegudes en el terratrèmol de Xile.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Argentina

Un incendi crema a la refineria més gran del país

Barcelona
Societat

Mor Jon Irazabal, historiador i expresident de la fira Durangoko Azoka

Societat

La Paeria serà part en les causes per delictes que generin alarma social

Lleida
Societat

Mor Eduardo Sayas, el català que va crear el concepte ‘top model masculí’

Infraestructures

Renfe inverteix 75 milions per modernitzar estacions a Catalunya

Barcelona
Itàlia

Recuperen el cos del magnat britànic Mike Lynch del iot enfonsat a Sicília

Barcelona
Expedienten tres treballadors de neteja viària de Figueres

Expedienten tres treballadors de neteja viària de Figueres

FIGUERES

S'ampliarà la zona de vianants del passeig Ramon Berenguer II per la Setmana de la Mobilitat

GIRONA
societat

Mobilització festiva i reivindicativa en defensa del parc Jordi Vilamitjana

girona