Societat

101 dies de segrest dels cooperants catalans

Alícia Gámez, Albert Vilalta i Roque Pascual van ser capturats a Mauritània el passat 29 de novembre quan viatjaven en una caravana solidària

Alícia Gámez, la cooperant catalana segrestada el passat 29 de novembre al costat dels seus companys Roque Pascual i Albert Vilalta, ha estat alliberada aquest dimecres després de passar 101 dies en mans dels segrestadors d'Al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI).

Gámez, que ha viatjat aquest matí a Burkina Faso sense els seus companys, ha estat rebuda per la secretària d'Estat de Cooperació Internacional de l'Estat espanyol, Soraya Rodríguez, que l'acompanya en el vol de tornada a Barcelona.

Els tres cooperants van ser capturats el 29 de novembre passat a la tarda, quan el vehicle de la caravana solidària en què participaven va ser assaltat mentre circulava per la carretera que uneix les localitats mauritanes de Nouadhibou i Nouakchott. El comboi humanitari, format per 14 vehicles que transportaven material de cooperació, viatjava en direcció a la capital del Senegal, Dakar.

En el moment de l'assalt, el vehicle dels voluntaris catalans es trobava a tres quilòmetres de la resta d'automòbils de la caravana, que van sentir trets a través de la ràdio que interconnectava tota l'expedició. Membres de l'expedició van girar cua per anar a buscar els seus companys, però el vehicle era buit i hi havia casquets de bala al voltant.

Quan es va fer pública la notícia, l'ambaixada espanyola va sol·licitar a l'exèrcit maurità que escortés els 40 integrants del comboi fins a Nouakchott. Ràpidament, Espanya, Mauritània i Mali van desplegar un dispositiu per terra i aire per tractar de localitzar els segrestats i evitar la fugida dels seus captors.

En menys de 24 hores, el ministre d'Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, advertia de la possibilitat que els responsables del segrest poguessin ser integrants d'Al-Qaida del Magrib Islàmic. El vuit de desembre es va confirmar la hipòtesi de Rubalcaba, quan el grup terrorista va reivindicar el segrest dels tres cooperants catalans i del ciutadà francès Pierre Camatte, capturat a Mali i alliberat el passat 23 de febrer.

Des del primer dia, el govern espanyol va establir un canal de comunicació amb les famílies i l'ONG a la qual pertanyien els cooperants a través de Soraya Rodríguez. A més, l'executiu de Zapatero va nomenar Julio Albi, director general de Comunicació Exterior, com a portaveu per centralitzar la informació al voltant del segrest.

El govern espanyol s'ha limitat a demanar prudència i discreció quan la premsa preguntava sobre l'estat de les negociacions sobre l'alliberament. De fet, fins al 30 de desembre no va informar que Albert Vilalta va ser ferit durant el segrest, i en cap moment va anunciar quines condicions proposaven els captors per deixar en llibertat els cooperants catalans.

Malgrat la tràgica notícia, l'ONG Barcelona Acció Solidària va decidir no interrompre el seu programa i complir amb el seu objectiu. L'organització catalana organitza caravanes solidàries a l'Àfrica Occidental des de l'any 2000, per proveir material per a projectes de cooperació per a diferents ONGs que treballen a la zona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.