Societat

Les autoritats xilenes avisen que la reconstrucció del país trigarà anys

Els serveis d'emergència mantenen la xifra provisional de 802 morts mentre els serveis bàsics comencen a restablir-se parcialment

La presidenta de Xile, Michelle Bachelet, i el seu successor en el càrrec, el conservador Sebastián Piñera, han advertit aquest dijous que el procés de recuperació del país després del terratrèmol de 8,8 graus de dissabte passat trigarà anys. Mentrestant, els serveis d'emergència no han modificat la xifra provisional de víctimes que, cinc dies després del sisme, s'ha quedat provisionalment en els 802 morts mentre continuen repetit-se moviments de terra que mantenen en alerta la població.

Dos milions de damnificats viuen en condicions mínimes mentre alguns serveis es restableixen parcialment i l'ajuda humanitària comença a arribar a les zones més afectades.

La presidenta Bachelet ha afirmat que encara no s'ha pogut quantificar els danys causats pel sisme, però ha advertit que elprocés de reconstrucció del país durarà tres o quatre anys, com a mínim i ocuparà pràcticament la totalitat del mandat del seu successor, Sebastián Piñera. No obstant, ha proclamat que "tirarem el país endavant".

Bachelet ha comparat el sisme de dissabte amb catàstrofes precedents. "Sempre parlem del terratrèmol de Chillán, del de Valdivia, del de Tocopilla", ha afirmat, recordant que pel que fa a aquest del 14 de noviembre de 2007, la reconstrucció va trigar dos anys. La presidenta ha visitat per primer cop els centres de subministrament instal·lats a Santiago, Concepción i Talca, Aquesta ciutat, comparada amb les grans urbs europees, és actualment un marc de desolació.

Sebastián Piñera, que assumirà la presidència l'11 de març, ha indicat que l'emergència l'obligarà a canviar les prioritats del programa de govern, però ha assegurat que el seu gabinet "no serà el del terratrèmol, serà el govern de la reconstrucció" en l'acte de presentació del seu futur equip governamental.

Concepción continua sota el toc de queda a la nit, igual que altres poblacions de la regió del Maule, on han obert alguns supermercats per primer cop després del sisme i dels saqueigs. La policia continua al carrer perquè encara es produeixen disturbis que afecten diversos comerços. A Constitución, a la regió del Maule, un 45 per cent de la ciutat té ja energia elèctrica i han obert alguns comerços i un banc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.