Societat

Recta final per a la vacuna de la grip nova a Europa

L'Agència Europea del Medicament emet un dictamen favorable a la legalització dels dos primers fàrmacs

Llum verda a les dues primeres vacunes europees contra la grip A(H1N1). L’Agència Europea del Medicament (AEM), a través del seu comitè de medicaments per a l’ús humà, va enviar ahir a la Comissió Europea un dictamen favorable per a l’emissió de la llicència de comercialització dels antídots anomenats Pandemrix, del laboratori GlaxoSmithKline Biologicals SA, i Focetria, de Novartis Vaccines.

Encara una tercera vacuna, Celvapan, desenvolupada pel gegant farmacèutic nord-americà Baxter AG, espera obtenir els propers dies el mateix vistiplau de l’AEM. Les ja autoritzades es podran aplicar no només en adults, sinó també en nens d’edat superior a sis mesos i en dones embarassades.

Ara calen entre cinc i deu dies hàbils perquè la Comissió sancioni definitivament el veredicte de l’Agència abans que es procedeixi a la producció en massa i comencin les campanyes de vacunació, que podrien arrencar cap a mitjans o finals d’octubre. El tempo i quins seran els primers grups a ser immunitzats depenen dels plans d’actuació contra la pandèmia que hagi elaborat cada Estat membre de la Unió.

La recomanació de l’organisme sanitari europeu és que s’han d’administrar dues dosis en un termini de tres setmanes, tot i que hi ha indicis, segons els estudis ja efectuats, que amb una n’hi hauria prou. En aquest cas, l’AEM podria variar el seu dictamen.

El mètode seguit per elaborar els nous medicaments es basa en la substitució de la soca H1N5 en unes vacunes model preexistents per la soca que provoca la grip A, l’H1N1. Aquest mètode, dissenyat per treballar amb la màxima rapidesa en el cas de la declaració d’una pandèmia, està prou experimentat. Segons l’Agència, “no hauria d’afectar la seguretat ni el nivell de protecció que ofereix”.

La possibilitat que es produeixin efectes secundaris no identificats durant les proves, però, només resulta possible detectar-los un cop se n’ha iniciat l’aplicació en massa. Per aquesta raó, l’AEM ha demanat als dos laboratoris que portin a terme estudis de seguretat en 9.000 persones, complementaris a les proves prèvies realitzades en 6.000 persones.

D’altra banda, des de Madrid, la ministra espanyola de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, va declarar ahir que, després del vistiplau de l’EMEA, “si tot va bé”, la vacuna estarà aprovada per a la seva comercialització a Europa “en els primers dies de novembre”.

La consellera de Salut, Marina Geli, va mostrar ahir la seva satisfacció pel vistiplau científic a les dues vacunes europees i va coincidir amb la ministra a afirmar que el nou medicament preventiu podria estar disponible als centres d’atenció primària al mes de novembre. “Si no hi ha canvis en el calendari”, el procés d’autorització que ha de completar la Comissió Europea permetrà iniciar la vacunació dels primers grups de risc en unes quatre setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.