Societat

Els haitians passen la nit al ras i de moment no es percep cap operació organitzada de rescat

Els veïns de la ciutat intenten rescatar les persones atrapades. La ciutat s'ha omplert de cadàvers, alguns atrapats entre la runa, altres estesos als carrers i altres remolcats en camions

Els haitians segueixen passant la nit al ras en els parcs de Port-au-Prince, temorosos de noves rèpliques del terratrèmol de dimarts passat a la nit i sense que de moment es percebi cap operació organitzada de rescat de víctimes i supervivents.

El primer balanç provisional del govern apunta a més de 100.000 víctimes mortals, milers de desapareguts i tres milions d'afectats pel terratrèmol de 7 graus a l'escala de Richter.

La ciutat s'ha omplert de cadàvers, alguns atrapats entre la runa, altres estesos als carrers i altres remolcats en camions. Els veïns de la ciutat intenten rescatar les persones atrapades, ja que, de moment, no es percep cap operació organitzada per rescatar les persones que segueixen atrapades entre la runa o per recuperar els cadàvers, i els metges d'Haití, un dels països més pobres de l'hemisferi occidental, estan escassament equipats per tractar els ferits.

Els supervivents tenen por de tornar als seus habitatges i prefereixen dormir en els parcs, on les dones entonen cants religiosos tradicionals i resen pels seus morts. "Està morint massa gent, necessitem l'ajuda internacional, no hi ha serveis d'emergències, ni aliments, ni telèfon, ni aigua, no tenim res", ha declarat un jove als periodistes.

El president del país, Rene Preval, va declarar ahir dimecres a la CNN que el terratrèmol podria haver causat desenes de milers de morts. "No ho sé, m'han dit que 50.000, que 30.000". El primer ministre, Jean-Max Bellarive, es va atrevir ahir a la nit a xifrar en més de 100.000 el nombre de víctimes mortals.

Segons la pàgina d'internet local Haiti Press Network, "la ciutat està morta i una part d'Haití ha quedat destruïda". "Les escoles s'han enfonsat, centenars d'estudiants estan atrapats entre la runa, s'han ensorrat la catedral de Port-au-Prince, el palau presidencial, les oficines de l'Estat".

En la mateixa línia, l'emissora local Ràdio Kiskeya ha afirmat que "els cadàvers cobreixen els carrers i els dipòsits de cadàvers no donen abast per acceptar-los". "Els problemes greus d'insalubritat semblen inevitables. Ràdio Kiskeya també ha destacat que el terratrèmol no ha diferenciat per "sexe, edat i condició" i ha causat la mort o la desaparició de "desenes de personalitats", la qual cosa ha deixat al país "en un estat de gairebé buit en la presa de decisions".

Sobre aquesta qüestió, ha recordat que entre els morts o desapareguts figuren el cap de la missió de l'ONU, Hedi Anabi; el seu número dos, Luis Dacosta; l'arquebisbe de la ciutat, Serge Miot; el degà del Tribunal Civil, el jutge Roc Cadet; dos senadors i dos directors generals, entre d'altres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Simó, “absolutament contrària” a segregar els alumnes per llengua

prada
Serveis

Renfe posa autobusos entre Móra la Nova i Flix per obres a la via

Móra la Nova
Sanitat

L’Estat espanyol reforçarà la vigilància de l’mpox

Barcelona
Itàlia

Recuperen els cossos de 4 dels 6 desapareguts al iot enfonsat a Sicília

Barcelona
Societat

Prohibit el bany a les Cases d’Alcanar per possible presència d’un tauró

Alcanar
societat

Primer pas per a 424 nous habitatges protegits a la Marina del Prat Vermell

Barcelona

La DO Empordà preveu una verema amb menys producció però més qualitat

COLERA
societat

TMB reforça l’L4 de metro i algunes línies d’autobús per la Copa Amèrica

Barcelona
Recerca

Aconsegueixen produir sucs més saludables reaprofitant residus del vi

Tarragona