Societat

El pagesos de Mont-roig del Camp comencen a patrullar a les nits a causa de l'increment de robatoris

Asseguren que fins ara han seguit les indicacions de l'Administració i que es presenten les denúncies pertinents però segueixen sentint-se desemparats

Els pagesos de Mont-roig del Camp (Baix Camp) han començat a patrullar aquest divendres a la nit per vigilar els seus cultius i regadius. Cansats de la falta de respostes de l'Administració i la policia, i després que s'hagi incrementat el nombre de furts en els últims dos mesos, han decidit iniciar rondes de vigilància nocturnes per aturar l'allau de robatoris, especialment de material de reg, que estan patint. Els pagesos asseguren que fins ara han seguit les indicacions de l'Administració i que es presenten les denúncies pertinents però segueixen sentint-se desemparats. Les reiterades queixes dels agricultors han servit perquè l'Ajuntament hagi posat, almenys, un vigilant privat a temps parcial.

La indignació entre els agricultors de Mont-roig del Camp ha anat creixent en les últimes setmanes després que en un dels últims robatoris que s'havia comès a la zona s'enxampés els responsables i el judici acabés amb una multa de 400 euros quan, segons els pagesos, els valor del material robat ascendia a més de 900. Després de l'últim furt, dut a terme divendres de la setmana passada, els agricultors van amenaçar l'Ajuntament de Mont-roig amb protestar amb un tancament a les instal·lacions municipals per demanar l'augment d'efectius de policia que vigilin l'extens terme agrícola de la població.

La resposta del consistori va ser immediata i s'ha contractat per un període de sis mesos un vigilant privat, coneixedor de la zona i amb experiència, per fer tasques de vigilància a temps parcial. L'Ajuntament també ha promès que aquest mes de juny s'incorporaran a la Policia Local dos nous agents, ara en fase de formació, dedicats a la vigilància rural, però els agricultors estan cansats i indignats amb la situació que viuen a diari i han decidit començar elles mateixos la vigilància nocturna de les seves finques. Tampoc descarten, i així es debatrà en una pròxima reunió, pagar ells mateixos l'ampliació de la jornada d'aquest nou vigilant incorporat pel consistori.

"Ens sentim deixats de la mà de Déu", assegura Oriol Aragonès, responsable d'Unió de Pagesos (UP) a Mont-roig. Segons Aragonès, la queixa s'ha fet extensiva també a la sotsinspectora dels Mossos d'Esquadra de Cambrils (Baix Camp), de la qual encara no han rebut resposta. "Al principi veiem mossos per les finques però des de fa sis mesos, els veiem molt al poble però no patrullant pel terme", s'ha queixat.

De moment, grups d'entre vuit i deu homes i dones alternaran diversos horaris de vigilància i així ho han comunicat aquest divendres al matí a la policia municipal. "De por ja no en tenim. La unió fa la força. Hem fet tot el que ens diuen però ara anirem a la guerra", diu Aragonès. Tot i la ràbia, els pagesos són conscients que la seva tasca servirà només per alertar la policia en cas de detectar algun robatori i que no es prendran la justícia per la seva mà.

Atrets pel material de reg

La zona agrícola de Mont-roig del Camp està bàsicament dedicada al cultiu d'hortalisses i abastament arranjada amb sistemes de regadiu per poder dur a terme aquest tipus de conreu. Justament els sistemes de reg són el principal objectiu dels lladres, que s'enduen aixetes, tubs i tot tipus de material de ferro que després pugui ser revenut. Un dels pagesos, en Josep Maria, explica que "a cada hectàrea de cultiu hi ha seixanta jocs de regadiu" i cada joc, d'uns dotze metres, pot costar uns 30 euros al pagès.

En algun casos, els furts suposen fortunes per als agricultors, que tampoc passen per un temps de bonança econòmica. Hi ha casos, com el d'un altre veí del municipi, al qual només en l'últim any li han robat tres vegades. "Cada vegada que m'han robat m'ha suposat més de 7.000 euros de material. Com puc assumir jo pagar 21.000 euros? Com ho pago?", pregunta més que indignat.

La resposta dels Mossos
Fonts dels Mossos d'Esquadra, en canvi, han assegurat que els dispositius de vigilància rural es mantenen tot l'any i neguen que hi hagi un augment massiu de denúncies en els últims mesos. Des de la policia autonòmica, s'assegura que s'han detectat "fets puntuals i un petit increment de les denúncies" però al·leguen que això es deu a que les patrulles rurals de proximitat ofereixen més facilitat als agricultors per denunciar, ja que ho poden fer, fins i tot, des de les masies o les finques.

Els agents també estan perseguint les persones que compren el material robat, vigilant deixalleries i ferrovelleres per detectar elements sostrets. En concret, l'Àrea Policial del Tarragonès acaba de precintar una ferrovellera de Constantí (Tarragonès) que ja havia estat imputada dos cops en delictes de receptació. Els Mossos asseguren que, a més, es fan controls nocturns a les sortides i entrades dels municipis per identificar vehicles que transportin material robat i que ja se n'ha detectat alguns casos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.