Societat

L'ONU supedita l'èxit de la conferència de Copenhaguen a l'adopció de mesures immediates

Els responsables de la cimera adverteixen que ja no hi ha temps i denuncien la manipulació de dades científiques contrastades

El responsable de l'ONU sobre canvi climàtic, Yvo de Boer, ha advertit que només es podrà parlar d'èxit de la cimera de Copenhaguen si s'hi decideixen "accions significatives i immediates que entrin en vigor l'endemà mateix de la clausura".

De Boer ha recordat que el compte enrere ja ha començat i que ha arribat l'hora de donar respostes. Per això ha encoratjat els delegats dels 192 països reunits en la cimera de l'ONU sobre el canvi climàtic (COP15) que se celebrarà fins al dia 18 a la capital danesa un "pastís de Nadal" de tres capes. El repte és consensuar l'aplicació d'accions immediates de reducció de les emissions de CO2, adaptació, finançament i tecnologia, per buscar després finançament a llarg termini que garanteixi un consum baix.

De Boer ha afirmat durant la cerimònia d'inauguració de la cimera que l'acord haurà de ser contruït peça per peça i de baix a dalt, perquè aquesta és l'única fórmula per garantir l'èxit de la trobada.

La presidenta de la confèrencia, Connie Hedegaard, s'ha afegit a les paraules de Boer i ha advertit als delegats a la cimera que ha arribat "el moment d'actuar". "Sé que hi ha molts obstacles -ha afegit-, però depèn de nosaltres, dels que estem en aquesta sala. I és factible", ha conclòs, recordant que "ni la ciència ha estat mai tan clara, ni les solucions tantes ni la voluntat política tan forta", i ha recordat que "passaran anys" abans que aquestes condicions es puguin repetir.

El president del grup intergovernamental d'experts sobre el canvi climàtic, Rajendra Pachauri, per la seva banda, ha criticat els que "recorren a accions il·legals" per desacreditar els "treballs contrastats" dels científics que esposen les conseqüències del canvi climàtic, en referència a diversos informes que aquests darrers dies qüestionen les alarmes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.