Societat

El Consell de la Ribera d'Ebre confia en què Ascó acabi suspenent el ple per votar el cementiri nuclear

Convoquen una nova protestat aquest dilluns a la tarda per pressionar el govern municipal d'Ascó

Els membres del Consell de la Ribera d'Ebre del PSC, ERC –que integren el govern comarcal– i la FIC confien no només que l'Ajuntament d'Ascó no acabi presentant la seva candidatura per acollir el cementiri nuclear sinó que esperen que el ple previst per aquest dimarts, per votar la proposa, no s'acabi celebrant.

Després que set consellers hagin passat la nit a la seu de l'ens comarcal en protesta per la possible candidatura d'Ascó, càrrecs electes de la comarca han fet públic un manifest on recorden que la instal·lació del cementiri suposaria "la fi de qualsevol altra activitat econòmica a la comarca" i condemnaria als seus habitants a una "posició subsidiària, pròpia de territoris colonials".

El president del Consell de la Ribera d'Ebre, el republicà Bernat Pellisa, ha reiterat la posició "ferma i contundent" dels càrrecs electes de la comarca contraris al cementiri nuclear, tot reclamant a l'Ajuntament d'Ascó que rectifiqui la seva anunciada decisió de presentar candidatura: "no només no es posicioni a favor d'acollir el cementiri nuclear sinó que el malhaurat ple no s'acabi celebrant".

Més protestes
De moment, cap conseller de CiU s'ha afegit a la protesta tot i l'oferiment en aquest sentit plantejat aquest diumenge pel president. Per redoblar la pressió sobre el consistori asconenc, Pellisa ha convocat una nova manifestació de rebuig a la candidatura pel cementiri nuclear que tindrà lloc aquest dilluns a les set del vespre, a la plaça de Sant Roc, just davant la seu comarcal.

Aquest dilluns al matí, just a l'endemà de la manifestació de milers de persones pels carrers d'Ascó, el president del Consell ha presentat un manifest dels càrrecs electes de la comarca, que de moment han subscrit els sis consellers del PSC, els quatre d'ERC –que comparteixen govern– i la consellera de la FIC, formació independent a la qual pertanyen els quatre regidors a l'oposició a l'Ajuntament d'Ascó i que, presumiblement, tenien previst abstenir-se en la votació del ple.

Mort econòmica de la comarca
El document, al voltant del qual els seus promotors aspiren a aglutinar una trentena de càrrecs electes de la comarca, remarca que la implantació del cementiri nuclear suposaria la mort econòmica de la comarca i la condemna dels seus habitants a una "posició subsidiària". No només això, Pellisa ha recordat que 30 anys després de la instal·lació de les nuclears, "les infraestructures i serveis continuen sent clarament deficitaris, mentre que la Ribera Nord, sota l'impacte directe de la nuclear, ha perdut 2.000 habitants i moltes empreses i oportunitats".

Tot i valorar les gestions fetes des del PSC per aconseguir un posicionament de forma "clara i no ambigua" per part del president José Montilla, els consellers contraris al cementiri nuclear exigeixen de nou un posicionament unitari i inequívoc del govern en bloc. En aquesta mateixa línia, han reclamat també a CiU que "sigui conseqüent" amb la seva manifestada oposició.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.