Societat

Polèmica per la negativa de Vic a empadronar sensepapers

L’Ajuntament es fa enrere i no denunciarà els irregulars a la policia

Amb una norma interna que només permetrà que s’empadronin al municipi els immigrants que tinguin tota la documentació en regla, l’Ajuntament de Vic ha obert la caixa dels trons. La gestió de la immigració no és una feina fàcil per a poblacions com la capital d’Osona, amb un 23% de veïns de nacionalitat estrangera, però mentre el consistori defensa les traves en l’empadronament com “una manera de garantir la legalitat de tothom que viu a la ciutat”, altres sectors l’han interpretat com una mesura xenòfoba.

Tot i que la mesura no tindrà caràcter retroactiu ni afectarà els que arribin a Vic per reagrupament familiar, qualsevol nouvingut que pretengui empadronar-se a la ciutat a partir d’ara sense un permís de treball o de residència haurà d’acreditar que ha demanat una pròrroga d’estada al ministeri de l’Interior a través de l’Oficina d’Estrangers o de la comissaria del Cos Nacional de Policia. Un tràmit a partir del qual serà ell mateix el que es delatarà davant de l’administració de l’Estat com a sensepapers. D’aquesta manera l’Ajuntament es fa enrere respecte a la seva idea inicial i no denunciarà els irregulars a la policia.

“Busquem que qui visqui a Vic ho faci en plenes condicions, tingui uns drets i uns deures, i es pugui integrar. Volem que tothom pugui treballar dignament i no ho hagi de fer en l’economia submergida”, es defensa l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, de CiU, que governa amb PSC i ERC.

La polèmica mesura, però, xoca amb les recomanacions de fa dos mesos de la Federació de Municipis i l’Associació de Municipis aprovades per la Taula de Ciutadania, l’espai coordinat per la Secretaria per a la Immigració on es debaten tot tipus de qüestions vinculades amb la gestió del fet migratori. Concretament, el text recorda que “empadronar-se és un dret i una obligació per a tothom, sigui quina sigui la nacionalitat i situació administrativa”. I afegeix: “La inscripció al padró és independent de la situació administrativa i es limita a reflectir la residència efectiva en un municipi”.

La Secretaria per a la Immigració assenyala que es respecten les decisions que prengui cada consistori dintre de les seves competències, però vista la controvertida mesura de les autoritats de Vic apunta que caldria homogeneïtzar les mesures d’empadronament i considera prou vàlid per fer-ho el document acordat per la Taula de Ciutadania.

Trist favor a la convivència

Més contundents han estat algunes entitats, sindicats i partits polítics. “La decisió de l’Ajuntament vulnera la Constitució i diferents lleis, a més de posar en qüestió tota la política d’immigració de la Generalitat, sobretot el Pacte Nacional i la llei d’acollida”, es lamenta el secretari d’Immigració de CCOO, Ghassan Saliba, mentre que SOS Racisme considera que són “criteris xenòfobs que aparten una part de la població de les prestacions de serveis bàsics”.

Laia Ortiz, portaveu d’ICV, va recordar ahir a CiU, ERC i PSC, que formen equip de govern a Vic, que la nova norma vulnera el Pacte Nacional per a la Immigració aprovat fa un any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
lA CRÒNICA

Els pilars de Banyoles

agricultura

La pedregada de dimarts afecta més de 750 hectàrees de fruita del Segrià, les Garrigues i el Pla d’Urgell

lleida

Unió de Pagesos reclama una reunió urgent amb el nou Govern per tractar la població d’ossos al Pirineu

Alins
Llafranc

Primer vistiplau a la transformació del front marítim en zona per a vianants

PALAFRUGELL
Societat

Barcelona intensifica les inspeccions per prevenir infraccions de normativa municipal

Barcelona

El pla per intervenir a les rieres es redactarà el 2025

TERRASSA

Poma de Girona preveu una de les collites més grans dels últims anys

LA TALLADA D’EMPORDÀ
medi ambient

Un veler vessa gasoil després d’encallar-se en unes roques a Sant Pol de Mar

Sant Pol de Mar

Diversos CAP de l’Alt Empordà col·laboren en un projecte destinat a transmetre els drets dels infants

BÀSCARA