Societat

"El paternalisme gratuït no és bo"

Josep M. Vila d’Abadal, alcalde de Vic: "Algú que no té permís per treballar de què viurà, com menjarà?”

Vic (Osona) ha estat pionera en bones pràctiques d’integració, però ara ha obert la polèmica perquè no empadronarà qui no tingui la documentació en regla.

Per què Vic ha decidit posar dificultats als immigrants que volen empadronar-se a la ciutat?
Ens limitem a aplicar la legalitat i ens sorprèn molt que s’interpreti com un escàndol. Qui vol tenir la seva residència habitual, el seu domicili, a Vic, necessita algun document més que només el passaport. Cal, per exemple, un visat. Si no es té aquest visat, el que els demanarem és un document que tramita el ministeri d’Interior i és una pròrroga d’estada.

¿Això vol dir que perseguiran els sensepapers?
Vol dir que volem que el padró sigui un reflex real del que és la ciutat i que només hi sigui qui realment hi viu. Com que hi ha un buit legal, com a municipi prenem les nostres mesures.

Unes mesures que deixaran famílies fora del padró i, per tant, sense accés a l’educació i la salut...
Des de Vic fa molts anys que treballem perquè tothom que hi viu hi estigui bé i s’integri. Però ens sembla que el paternalisme gratuït els perjudica. Ens enganyem nosaltres mateixos i enganyes aquell a qui permets que s’empadroni sense complir les condicions. ¿Algú que no té permís per treballar de què ha de viure? Com menjarà? La normativa de treball és molt estricta i no es pot donar feina a algú que no té papers.

¿Evitar que aquesta persona s’empadroni és la solució?
Nosaltres integrem, no excloem. Ens sembla que el millor és obligar els nouvinguts a formar part de la ciutat. Tot i que veig que costa d’entendre, volem rigor: drets i deures per a tothom.

No ho entenen d’aquesta manera les entitats que treballen amb la immigració, ni molts advocats...
El 23% de la nostra població és nouvinguda i sempre ens hem intentat avançar a possibles problemes. Vam ser els primers a fer un repartiment efectiu de la població immigrada entre totes les escoles del municipi i ara els Espais de Benvinguda funcionen la mar de bé. Treballem a favor de les persones.

¿No és una mesura electoralista per fer front a Plataforma per Catalunya (PxC)?
La Plataforma per Catalunya és al seu lloc, que és l’oposició. No fem electoralisme, busquem la integració.

Algú ha interpretat que denunciaran els sensepapers.

Mai no ens hem plantejat denunciar ningú.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.