Societat

El sicari va intentar matar Martínez Touriño dies abans del crim

Una de les claus del cas és en el cunyat de l'inductor, un home colombià que va ser empresonat a Barcelona per tràfic de cocaïna. A la presó, va conèixer Pilar Moreno Blancas, germana de l'autor intel·lectual de l'assassinat i infermera penitenciària

Jorge Andrés M.G., el sicari de 22 anys empresonat per matar el cap del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), Félix Martínez Touriño, va intentar cometre el crim el cap de setmana abans del dilluns 9 de febrer, si bé a última hora va desistir perquè li van sorgir dubtes sobre l'èxit de l'operació.

Segons fonts pròximes al cas, l'assassí a sou, que va cobrar 9.000 euros pel crim, ho tenia tot a punt per poder matar d'un tret Touriño durant un moment concret del cap de setmana del 7 i 8 de febrer.

No obstant això, a última hora va desistir, ja que va tenir dubtes perquè, a més que era la primera vegada que cometia un crim d'aquestes característiques, Touriño estava acompanyat per altres persones i no va veure clara la fugida.

Jorge Andrés M.G. va optar llavors per esperar a primera hora del dilluns 9 de febrer, quan va abordar Touriño, que cap a les 08.15 hores del matí anava sol a la confluència dels carrers Travessera de Gràcia i Santaló, i llavors sí, no va dubtar a disparar-li, per l'esquena, un únic tret mortal al cap.

Per aquest crim, els Mossos han detingut el presumpte inductor del crim, Manuel Moreno Blnacas, i la seva germana, María Pilar, i la major part de la trama colombiana del crim, començant per l'autor material, Jorge Andrés M.G. Els quatre principals implicats ja estan empresonats i quatre més han quedat en llibertat provisional amb càrrecs.

Moreno Blancas, que treballava fins a la setmana passada com a cap dels serveis audiovisuals del Centre de Convencions, va decidir encarregar el crim quan va saber que el seu cap, Martínez Touriño, el volia acomiadar després de descobrir que s'enriquia a costa de l'empresa, ja que obtenia comissions il·legals en negocis paral·lels que aconseguia gràcies al seu càrrec.

Amb la intermediació de la seva germana, l'ideòleg del crim va entrar en contacte amb l'anomenada branca colombiana de la trama a través del seu cunyat, Sahid S., que el va encaminar cap al sicari, que només tenia antecedents per temes menors, i un grup molt reduït de persones d'origen colombià que es van encarregar, a canvi de 3.000 euros, de la logística, com ara proporcionar l'arma, un vehicle per a la fugida i informació sobre els costums de la víctima.

Fins ara, la titular del jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona ja ha ordenat presó preventiva per un delicte d'assassinat per a Manuel Moreno, Jorge Andrés M.G., María Pilar Moreno i per a una quarta persona, Juan Edgar T.G., que segons que sembla va tenir un paper molt actiu a l'hora de prestar suport logístic, segons fonts pròximes al cas.

A més, quatre persones més –entre elles la nòvia, la mare i el padrastre del suposat sicari–, també van ser detingudes, encara que han quedat en llibertat amb càrrecs, per un delicte d'encobriment.

Sahid S., que es creu que va fugir a Colòmbia, es va casar amb María Pilar M.B. després de conèixer-se en una presó de Barcelona, on ell complia una condemna per narcotràfic i ella treballava com a infermera.

Aquest sospitós va obtenir la llibertat definitiva al novembre de 2006, després de complir els nou anys de presó que, a més d'una multa de 70 milions de les antigues pessetes, li va imposar el 1998 l'Audiència de Barcelona per portar de Colòmbia gairebé 5 quilos de cocaïna camuflats en paquets de cafè.

En aquella ocasió, Sahid S., que ara té 37 anys, va ser sorprès amb la droga el 20 de desembre de 1997 quan acabava d'aterrar a l'aeroport del Prat de Llobregat (Baix Llobregat) en un vol procedent de Colòmbia.

En la sentència per aquell cas es recull que Sahid S. va acabar confessant davant el tribunal que sabia que transportava aluna cosa il·lícita al seu equipatge i que havia de trucar a un número de telèfon on li indicarien l'hotel al qual havia de dirigir-se per fer el lliurament i les persones que el rebrien.

El tribunal va dubtar que l'imputat desconegués el que portava al seu equipatge, tractant-se d'una persona amb estudis que "necessàriament sap del tràfic constant de cocaïna des d'aquest país a Espanya" i tampoc va creure en la seva versió que havia accedit a portar la droga perquè la seva família estava amenaçada.

Un suposat desè implicat en el cas, que també està fugit de la justícia, va ser l'encarregat presumptament de facilitar la fugida del sicari en cotxe instants després de l'assassinat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Comencen les obres del primer cohabitatge cooperatiu per a gent gran

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Societat

Mor l’empresari mallorquí Rafael Moyà

SERVEIS

Salut aixeca les restriccions a Vallirana per l’episodi de terbolesa de l’aigua

Vallirana
Societat

Mor Jaume Torras, historiador referent de l’origen de la industrialització

SOCIETAT

Sancionen TMB per infringir la llei en els plans d’igualtat i els protocols d’assetjament

Barcelona

Una avaria deixa sense aigua les urbanitzacions Font Bona i Selva Brava

LLAGOSTERA
societat

Una incidència tecnològica global afecta l’aeroport del Prat, el 061 i diversos hospitals

barcelona
SOCIETAT

Repunt de furts a Lleida i preocupació per l’aparició d’armes blanques en aldarulls

Lleida

Dos denunciats per un abocament il·legal enmig del bosc

BESCANÓ