Societat

L’augment de robatoris violents encén el polvorí de Salt

L’estadística demostra que no hi ha més delictes, però que sí que s’ha produït un canvi en la seva tipologia. Una discussió de trànsit acaba en un enfrontament de to racista

Els robatoris amb violència i els robatoris amb força han augmentat a Salt un 42% i un 25% respectivament el quart trimestre del 2009 en comparació amb el tercer. Segons dades facilitades per l’Ajuntament, d’octubre a desembre de l’any passat es van produir 27 robatoris amb violència al municipi –la majoria estrebades de bosses de mà–, vuit més que el trimestre anterior. També es repeteix un increment en els robatoris amb força a l’interior de cases, garatges o trasters. D’octubre a desembre se n’han registrat 60, dotze més que de juliol a setembre. En canvi durant el darrer semestre de l’any passat van baixar les agressions, els robatoris de cotxes i a l’interior dels cotxes. “Les dades confirmen que el nombre global de delictes s’ha mantingut però ha canviat la seva tipologia, fet que ha provocat aquesta percepció d’inseguretat”, va explicar l’alcaldessa, Iolanda Pineda. També s’ha estabilitzat la xifra els primers mesos de l’any, en relació amb el mateix període de l’any passat, segons va afirmar ahir el conseller d’Interior, Joan Saura, que va insistir que l’índex de delinqüència a Salt és similar al d’altres poblacions de les mateixes característiques.

Tal com ja va apuntar l’Ajuntament, Interior reconeix que el municipi pateix el problema de la multireincidència i reclama que s’apliqui el Codi Penal amb contundència. “Dels vuit delinqüents reincidents que tenim identificats a les comarques gironines, cinc viuen a Salt”, va admetre Saura.

Les dues administracions també van coincidir a fer una crida a la “tranquil·litat”. Saura va assegurar que es mantindrà la presència policial dels darrers dies fins que es recuperi la normalitat. “Tampoc volem fer la sensació que Salt està presa per la policia, però mentre hi hagi una situació que potencialment pugui ser conflictiva, la presència dels Mossos està garantida”, va dir.

Precisament les cinc associacions de veïns i la Federació de Comerciants de Salt tenen previst fer arribar a Interior i al ministeri de Justícia una carta en la qual reclamen més patrulles dels Mossos i un enduriment de la llei per als delinqüent reincidents.

Mentrestant, al carrer els nervis continuen a flor de pell. Ahir a la tarda, dos veïns, un de nacionalitat espanyola i l’altre subsaharià, van arribar ahir a les mans i als insults racistes a causa d’una plaça d’aparcament al carrer Doctor Ferran. Els dos vehicles van acabar amb els vidres trencats, i l’home de nacionalitat espanyola, amb talls a les mans. La policia local no va fer cap detenció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.