Societat

Anantapur s’acomiada de Ferrer

El cooperant català i exjesuïta serà enterrat dilluns a l’Índia

El cooperant català Vicente Ferrer, que va morir divendres a la matinada a Anantapur a l’edat de 89 anys al cap de tres de mesos de patir un accident vascular cerebral, serà enterrat dilluns a la població de Bathalapally, a l’Índia, tal com ell volia. Es tracta d’un indret on hi ha un hospital construït per la fundació que Vicente Ferrer va crear a principis dels anys 70 per combatre la pobresa i les desigualtats socials en un dels països més poblats del món. Un indret que, segons va recordar ahir una de les portaveus de l’entitat a Barcelona, Inés Milà, comparteix els mateixos adjectius que Vicente Ferrer: “Tranquil, respectuós i discret”.

La mort de l’exjesuïta es va saber de matinada i durant tot ahir hi va haver milers de persones que van caminar fins a Anantapur per visitar la seva capella ardent. Es preveu que la mobilització de famílies senceres que en un moment o altre s’han pogut beneficiar d’alguna de les accions de la fundació i ara es volen acomiadar del seu “amic” durarà fins al moment de l’enterrament.

Pel que fa a Catalunya, està previst que se celebri un funeral segurament a Barcelona, tot i que la data encara està per concretar. “Hi ha molta gent amb la qual volem compartir aquests moments”, va indicar Milà, que en les últimes hores ha rebut milers de condolences a través de la web. El govern va informar ahir que la viceconsellera d’Afers Exteriors, Roser Clavell, assistirà dilluns als funerals a Anantapur.

Milà va recordar que la fundació va presentar la candidatura de Vicente Ferrer al premi Nobel de la pau l’any 2004 i ara un particular promou la candidatura de la fundació que va crear el cooperant nascut a Barcelona l’any 1920. El premi Nobel de la pau ja no podrà ser per Ferrer, perquè l’acadèmia sueca no concedeix premis a títol pòstum, però sí que pot ser per a la feina de la fundació. “Són moments tristos, però sabem que hem de continuar amb molta més força –va explicar la portaveu–. Tenim clar que hem de seguir”. Al capdavant de l’entitat s’hi situaran a partir d’ara la seva dona, Anne Perry, una periodista anglesa, i el fill que tenen en comú, Moncho.

“Cap acció bona es perd”
“Tinc molt clar que cap acció bona es perdrà”, “La pobresa no existeix per ser entesa, sinó per ser resolta” i “Sense una acció bona el món estaria buit i no tindria sentit”, són algunes de les frases cèlebres que en algun moment dels seus anys dedicats a l’Índia va dir Ferrer i ahir recordaven els seus col·laboradors.

“Ens comprometem a seguir la seva feina per mantenir viva la figura de Vicente Ferrer”, va manifestar el director general de la fundació, Jordi Folgado. L’entitat ha articulat a Anantapur un pioner sistema de projectes de desenvolupament integral basat en l’educació, l’habitatge, el paper de la dona, la salut, l’ecologia i les persones amb discapacitat. El projecte s’estén a 2.300 pobles i beneficia 2,5 milions de persones de les comunitats dàlits o intocables i dels grups tribals i altres castes desfavorides de l’Índia.

Entre els reconeixements que va rebre el cooperant hi ha el Príncep d’Astúries a la Concòrdia (1998), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (2000) i la Medalla d’Or de Barcelona. Calella, on Ferrer va viure uns anys abans d’ingressar a la Companyia de Jesús el 1944, li prepara un homenatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.