Societat

El nombre de morts a Haití ja arriba a 75.000

El govern del país assegura que hi ha 250.000 ferits i que prop d'un milió de persones s'han quedat sense casa

El nombre de morts pel terratrèmol d'Haití ha puja a 75.000, segons ha fet públic aquest dimecres el primer ministre del país, Jean-Max Bellerive, a un canal de televisió colombià.

"La informació que ha recollit el govern és que la xifra de morts pot ser de 75.0000" i que unes 300.000 famílies són al carrer (un milió de persones damnificades), ha assegurat Bellerive.

El sisme ha afectat els vint municipis del departament de l'Oest i deu del departament del Sud-est. De moment, segons ha informat aquesta matinada la direcció de Protecció Civil, hi ha 250.000 ferits.

Al departament del Sud-est, la ciutat més afectada ha estat la capital, Jacmel, mentre que al departament de l'Oest el sisme ha arrasat sis ciutats, Carrefour, Grand-Goave, Gressier, Léogane, Petit-Goave i la capital del país, Port-au-Prince, on la meitat dels edificis han quedat destruïts.

El primer ministre haitià ha indicat que hi ha "pocs disturbis" entre la població, i els que hi ha els atribueix a la desesperació per aconseguir aigua i aliments. També ha relatat que el govern del seu país, que va sobreviure en bloc al desastre, "treballa enmig de les dificultats" causades pel fenomen natural.

Bellerive, que dorm en un cotxe i fa les gestions des d'un local de la policia a Port-au-Prince, ha dit que "no hi ha inseguretat" i s'ha mostrat contrari al que mostren les televisions de tot el món.

Amb tot, ha reconegut que la distribució de les ajudes internacionals entre els damnificats ha estat lenta, però ha recordat que "l'administració no estava capacitada per poder treballar", perquè els edificis governamentals estan destrossats.

Ara, però, segons ha remarcat, la infraestructura està en "un nivell acceptable" i considera que es podrà agilitzar el repartiment d'aliments, medecines, aigua i roba.

Bellerive també ha explicat que un altre problema greu és la gasolina, que no n'hi ha, i que per això hi ha problemes de transport, però ha considerat que aquesta situació "es normalitzarà aviat".

Una de les seves més grans preocupacions és que haurà de prendre la decisió d'ordenar la suspensió dels rescats, ja que, segons els protocols internacionals, el temps per fer això ja ha passat.

A més, ha assegurat que encara hi ha molts cadàvers sota la runa i que, en cas que plogui, la situació sanitària serà preocupant, perquè es podrien generar epidèmies.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Mor Jon Irazabal, historiador i expresident de la fira Durangoko Azoka

Societat

La Paeria serà part en les causes per delictes que generin alarma social

Lleida
Societat

Mor Eduardo Sayas, el català que va crear el concepte ‘top model masculí’

Infraestructures

Renfe inverteix 75 milions per modernitzar estacions a Catalunya

Barcelona
Itàlia

Recuperen el cos del magnat britànic Mike Lynch del iot enfonsat a Sicília

Barcelona
Expedienten tres treballadors de neteja viària de Figueres

Expedienten tres treballadors de neteja viària de Figueres

FIGUERES

S'ampliarà la zona de vianants del passeig Ramon Berenguer II per la Setmana de la Mobilitat

GIRONA
societat

Mobilització festiva i reivindicativa en defensa del parc Jordi Vilamitjana

girona
canvi climàtic

Les morts per calor a Europa es podrien triplicar a finals de segle

barcelona