Societat

Un vídeo mostra noves imatges dels tres cooperants catalans, segons la premsa francesa

La informació és considerada una "prova de vida" destinada a concretar aspectes de la negociació del rescat

Un vídeo de pocs minuts, considerat com la "nova prova de vida" dels tres cooperants catalans segrestats a Mauritània el 29 de novembre passat per Al-Qaida del Magrib Islàmic, ha estat lliurat als negociadors del rescat.

En el vídeo, que ha estat visionat per un corresponsal a Bamako de l'agència francesa AFP, apareixen dos homes i una dona en un indret que sembla un desert. "Són els cooperants catalans", ha assegurat un negociador. Darrere els ostatges apareixen dos homes drets amb turbant, armats amb Kalàixnikovs, que sostenen banderes amb eslògans en àrab.

En principi, el vídeo només s'ha utilitzat com a prova entre els negociadors i no hi ha constància que s'hagi publicat en fòrums islamistes ni en mitjans de comunicació, segons ha apuntat la mateixa font. El ministeri d'Afers Exteriors ha evitat fer qualsevol comentari sobre aquestes informacions i ha recordat que "el segrest continua sent una prioritat" i "continua havent-hi reunions" per resoldre el segrest.

Albert Vilalta, Roque Pascual i Alícia Gàmez, membres de la Caravana Solidària, van ser segrestats els 29 de novembre 170 quilòmetres al nord de la capital mauritana, Nouackchott. Des de llavors, AQMI només ha emès un comunicat en què reivindicava l'autoria del segrest i confirmava que els cooperants estaven bé.

AQMI té retinguts en total sis europeus: els tres cooperants catalans, un francès segrestat el 26 de novembre i una parella d'italians, capturats el 17 de desembre.

Un dels negociadors de Mali ha manifestat a la premsa francesa que les negociacions per al rescat dels segrestats van avançant, però ha advertit que s'haurà d'anar de pressa pel que fa al francès. AQMI ha fixat un nou ultimàtum i exigeix l'alliberament de militants empresonats a Mali abans del 20 de febrer.

Actualment un negociador està en contacte amb els segrestadors del francès, un altre amb els dels catalans i un tercer amb els dels italians. Els malians, segons les mateixes fonts, han advertit als segrestadors que si no alliberen els ostatges no se'ls permetrà de continuar en territori de Mali i hauran de marxar del desert.

Zapatero demana "tranquil·litat" i "prudència"
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha demanat des de Brussel·les "tranquil·litat" i una "raonable confiança" davant el que qualifica de "situació complicada", després que li preguntessin sobre la nova prova de vida lliurada a un dels negociadors de Mali. Zapatero ha defugit concretar res. "Estem sempre en un terreny difícil de gestionar", ha afirmat després d'indicar que havia conegut la notícia del vídeo i ha demanat un cop més prudència, "i més en aquests moments". El president espanyol ha afegit, en declaracions posteriors a la reunió del Consell Europeu a Brussel·les, que el govern espanyol "continua treballant intensament amb tots els mitjans al seu abast" per obtenir l'alliberament dels segrestats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.