Societat

S'aprova la reforma del Codi Penal que endureix les penes contra pederastes, violadors i carteristes

Hi han votat a favor el PSOE, CiU i ERC, i s'han abstingut el PP i ICV. El PNB hi ha votat en contra

Nova reforma al Codi Penal. El ple del Congrés de Diputats ha aprovat aquest dijous els retocs en el text legislatiu que ja havien estat aprovats en la comissió sectorial corresponent, i ara s'hauran de ratificar al Senat. A la cambra alta s'hi podrien introduir canvis, de manera que després el text definitiu hauria de tornar al Congrés.

De moment, el text aprovat avui modifica 150 articles, la majoria dels quals per endurir penes o per tipificar delictes nous, com ara el suborn entre particulars, ja que fins ara només s'aplicava als funcionaris i als càrrecs públics.

Un dels canvis és el que permetrà aplicar mesures de control a delinqüents que ja hagin complert totalment la seva condemna. Quan entri en vigor aquesta reforma, hi haurà dos tipus de penats que no quedaran totalment lliures encara que hagin complert la condemna: els condemnats per delictes de terrorisme i els agressors sexuals, especialment els pederastes.

En major o menor grau seran vigilats oficialment quan surtin de la presó, i aquest període es podrà allargar fins a deu anys. Per sotmetre'ls a aquest control, se'ls podrà obligar a portar un braçalet electrònic, i tindran prohibit acostar-se a les víctimes. En l'àmbit de la pederàstia, a més, les penes d'abusos a menors podran arribar fins als 15 anys de presó, condemna equiparable a la màxima pena prevista per als homicidis.

L'altra gran novetat, molt reclamada des de Catalunya i introduïda a proposta de CiU, és l'enduriment del càstig per als furts reincidents. Fins ara, per enviar a la presó els carteristes autors de faltes de furt, freqüents en zones turístiques i especialment a Barcelona, calia demostrar que els implicats formaven part d'una xarxa organitzada. El furt només és delicte si l'objecte robat té un valor superior als 400 euros, i aquesta circumstància sovint no es compleix amb els petits robatoris de carteres i moneders. Per a aquests casos, quan es tracti de lladregots multireincidents, se'ls podrà enviar a la presó a complir penes de cap de setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.