Societat

Gran expectació a Ascó

A les 11.00 hores comença al poble un ple extraordinari, convocat per l'alcalde, per votar si el muncipi ha d'acollir un magatzem de residus nuclears. La decisió final està en mans dels quatre regidors de CiU, els qui previsiblement hi votaran a favor, i el del PSC, que podria decantar la balança

Ascó s'ha llevat pres per un ampli dispositiu dels Mossos d'Esquadra i amb una gran presència de mitjans de comunicació per retransmetre el ple de l'Ajuntament, que començarà a les 11 hores, en què es decidirà si el municipi aprova la seva candidatura per acollir el magatzem temporal centralitzat (ATC) de residus nuclears.

Als carrers del municipi s'hi poden veure cartells de suport a la instal·lació del magatzem nuclear, tot i que n'hi continuen havent de rebuig en finestres i balcons.

Nou regidors (quatre de CiU, quatre independents i un més del PSC) decideixen avui en un ple extraordinari, convocat per l'Ajuntament d'Ascó (Ribera d'Ebre), si ha d'acollir o no el magatzem per al qual el govern central busca ubicació.

La votació positiva del ple municipal és un requisit imprescindible per presentar la candidatura, fet que s'ha de produir abans del 31 de gener. De moment, només Yebra (Guadalajara) s'ha posicionat a favor d'acollir un magatzem d'aquestes característiques, però és presumible que Ascó s'hi sumi mitjançant els vots de CiU i PSC.

La majoria dels partits polítics catalans s'han manifestat els últims dies contraris que Catalunya aculli cap "cementiri nuclear" al seu territori, si bé els arguments difereixen en la justificació.

Així, mentre que ERC i ICV-EUiA s'hi oposen frontalment i els seus principals líders, Joan Puigcercós i Joan Herrera, van participar en la manifestació contrària de diumenge, CiU i PSC s'han mostrat partidaris que la instal·lació vagi a una altra zona de l'Estat, ja que entenen que Catalunya ja compleix amb la seva quota nuclear, en acollir tres dels vuit reactors que té el parc espanyol.

De fet, les negatives de CiU i PSC es completen amb la petició de "respecte" a l'autonomia municipal per decidir si es presenta al concurs, extrem en què coincideixen amb el PP, i tots tres afirmen que no són "contraris" a l'energia nuclear. C's, per la seva banda, sol·licita que siguin els veïns d'Ascó els que decideixin en referèndum si volen el magatzem.

La decisió final està en mans dels quatre regidors de CiU i el del PSC, que previsiblement hi votaran a favor. Els quatre regidors d'Independents per Ascó (IA), que pertanyen a la Federació d'Independents de Catalunya (FIC), s'hi posicionarien tots en contra menys un, que hi votaria a favor.

A aquest context general s'hi ha d'afegir el rebuig manifestat en una resolució del Parlament de Catalunya el març del 2008, aprovada amb els vots de CiU, ERC i ICV-EUiA, i complementada amb declaracions similars de 61 municipis de la zona de Tarragona i el Consell Comarcal mateix.

En aquest clima, el govern ha desmentit l'anunci fet pel delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre en el sentit que el govern analitzaria la possible incompatibilitat de quatre regidors del ple –entre altres, el mateix alcalde, Rafel Vidal (CiU)–, per la seva vinculació laboral amb la indústria nuclear. Aquest fet permetria impugnar el ple, si realment tirés endavant.

Ecologistes contra l'alcalde
Entitats ecologistes i de defensa del territori van anunciar ja fa dies que farien del cementiri nuclear un casus belli, com ja van demostrar amb la manifestació de diumenge, i van acusar el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, d'intentar "comprar amb diners públics" els alcaldes perquè presentin la seva candidatura.

La delegada de Greenpeace a Catalunya, Anna Rosa Martínez, ha dit que pressionaran des d'Ascó perquè el municipi no aprovi la candidatura, i alhora ha subratllat que l'alcalde està "absolutament sol" en la defensa del magatzem.

El portaveu de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC), Sergi Saldié, ha considerat que el consistori no té "legitimitat moral" per presentar-s'hi, perquè el projecte traspassa en realitat els límits municipals.

Per Ecologistes en Acció, la negativa expressada avui pel govern en boca del president José Montilla suposa un "cop mortal" per a l'alcalde Vidal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.