Societat

Hereu reclama mesures contra els delinqüents reincidents

Proposa a Saura crear un registre comú de dades i revisar el Codi Penal per reduir les faltes necessàries perquè sigui un delicte

De les 25.247 persones detingudes a Barcelona durant l’any passat, només 17 acumulaven fins a 437 detencions per delictes de faltes per furts. La constatació que la impunitat amb què actuen els delinqüents multireincidents –sobretot al centre de la ciutat– és el factor que més influeix en la percepció d’inseguretat que té el ciutadà va portar ahir l’alcalde, Jordi Hereu, a reclamar al conseller d’Interior, Joan Saura, més coordinació.

Entre les mesures proposades en la reunió del consell de seguretat urbana de Barcelona, l’alcalde va esmentar millores organitzatives i legislatives. En el primer apartat va proposar la creació d’un registre de faltes per facilitar l’accés del jutge a l’historial delictiu del delinqüent abans de dictar condemna. Tant Hereu com Saura van admetre que això es resol coordinant les bases de dades dels cossos policial i de Justícia. “És un tema informàtic”, van coincidir.

Sobre les mesures legals, Hereu va demanar canvis legislatius perquè es rebaixi el nombre de faltes que fan un delicte. Actualment el Codi Penal les fixa en quatre per any i la modificació s’hauria d’abordar a nivell d’Estat, cosa que ho complica bastant. “El que diu el Codi Penal no s’aplica perquè el jutge no coneix les condemnes de la persona que jutja. El problema de la multireincidència no és d’eficàcia policial sinó de resposta judicial”, va assegurar Saura.

Tanmateix, la preocupació que trasllada el ciutadà en les enquestes municipals quan se li pregunta sobre la seguretat contrasta amb el treball policial. Segons dades d’Interior, les detencions durant el 2008 van augmentar un 18,92% respecte al 2007. Per districtes, Ciutat Vella acapara el 36% de les detencions, seguit per l’Eixample amb un 17% i Sants-Montjuïc i Sant Martí amb un 10%. La resta de districtes no superen el 6%.

Més coordinació
Pel que fa al nombre d’agents desplegats, actualment Barcelona compta amb més de 5.500 policies comptant només Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana. La xifra representa un 9,2% més que l’any passat i la previsió és arribar a 6.000 el juny del 2010 amb uns 240 nous mossos i 250 nous guàrdies urbans. En el cas de les operacions conjuntes entre Mossos, Guàrdia Urbana i Policia Nacional, tant Saura com Hereu van fer una valoració molt positiva. L’any passat es van fer 1.536 intervencions, xifra que suposa un increment del 104% respecte al 2007. La prioritat segueix sent la proximitat.

Tant el conseller com l’alcalde van redundar en la idea que Barcelona “és una ciutat raonablement segura” i que està molt per sota de la mitjana de la delinqüència de la Unió Europea. Van destacar que prova d’això és que l’índex de victimització que recull l’última enquesta de seguretat pública de Catalunya ha baixat dues dècimes respecte al 2007 i s’ha situat en un 20,1. És la xifra més baixa des del 2004.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.