Societat

 La LEC supera la prova del Consell Consultiu

L'òrgan avala el bloc lingüístic però veu inconstitucionals 5 articles i flexibilitza l'aplicació de la tercera hora de castellà

El Consell Consultiu ha avalat aquest dilluns els aspectes bàsics de la llei catalana d'educació (LEC), entre els quals hi ha el bloc lingüístic. Per contra, ha considerat "inconstitucionals" els apartats de cinc articles del text, que hauran de ser modificats abans que el Parlament aprovi aquesta norma.

Tal com estava previst, aquest òrgan assessor, que va elaborar el dictamen a petició del PP català, ratifica d'aquesta manera el model d'immersió lingüística perquè diu que respecta la Constitució i l'Estatut. També permet la no aplicació de forma general de la tercera hora de castellà que demana el ministeri d'Educació.

"El Tribunal Constitucional ha desvinculat el dret a l'educació de quina sigui la llengua docent de l'ensenyament", afirma la resolució. Així, afegeix, que "no es deriva (...) de la Constitució un dret a ser instruït en la llengua de preferència dels pares, tutors o alumnes". El dictamen ha estat qüestionat per un dels seus membres, Joaquim Borrell, elegit a proposta del PP.

Encara que l'organisme reconeix les competències de la Generalitat sobre el currículum educatiu, avisa que quan la llei esmenta que les competències bàsiques i la validesa dels títols vénen determinades a les "lleis", s'ha d'interpretar com una al·lusió a les lleis estatals. Per això, el dictamen subratlla que depèn del "legislador estatal" determinar "l'ordenació curricular" i establir "els aspectes bàsics de les competències clau".

Malgrat desestimar les queixes del PP sobre el tracte que la llei dóna al castellà, el Parlament de Catalunya haurà de modificar la redacció de diversos articles. Dos dels punts a redefinir estan relacionats amb la formació professional i amb l'ensenyament esportiu. Comprenen aspectes tècnics, diu el consultiu, que contravenen la llei orgànica d'Educació.

Respecte a la formació professional, el Consell Consultiu titlla d'inconstitucional la redacció de la llei perquè considera que el text no fa distincions entre la "formació professional reglada". La reglada condueix a obtenir un títol de FP amb validesa a tot l'Estat i la "no reglada" aporta un títol només vàlid a Catalunya.

En "no respectar les bases estatals" fixades per la llei orgànica d'Educació, aquest ens creu que cal modificar el text. Aplica el mateix argument a l'hora de referir-se a l'article relacionat amb l'ensenyament esportiu reglat i no reglat.

El conseller d'Educació de la Generalitat, Ernest Maragall, ja ha manifestat la seva "impressió positiva" sobre l'aval del Consell Consultiu a l'encara projecte de la LEC. Respecte a l'amenaça de la portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, de portar el text al Tribunal Constitucional, Maragall ha afirmat que "la tenacitat i constància del PP contra l'autogovern de Catalunya, si hi ha estat contra l'Estatut, que és el marc, naturalment ara seguiran entossudits a constituir-se contra els interessos del nostre país".

A partir d'ara, els grups parlamentaris poden presentar noves esmenes al dictamen del Consell Consultiu. El projecte de llei d'educació està previst que s'aprovi al ple del Parlament del mes de juliol, entre els dies 1 i 2.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Es confirmen nous casos de llengua blava a sis comarques gironines

GIRONA

Clam dels pagesos per controlar la tuberculosi de senglars i cabres

Tortosa

Calella de Palafrugell estrena una oficina policial per a l’estiu

PALAFRUGELL

Talen desenes d’arbres morts per la sequera a la Serralada de Marina

Montcada i Reixac
política

Collboni demana corresponsabilitat al Govern i a l’Estat arran del suïcidi de dues germanes

Barcelona
serveis

Mataró torna a activar el servei dels serenos a les nits fins a l’octubre

Mataró

Nous espais d’ombra artificial per fer front a les onades de calor

banyoles
medi ambient

Vilassar de Mar instal·la plaques solars a cinc equipaments municipals

Vilassar de mar

Queixes pel cablejat telefònic tirat pel terra dels camps

sant martí vell