Societat

L'AMAC espera que l'elecció del municipi que acollirà el cementiri nuclear sigui per "motius tècnics" i no "polítics"

L'associació de municipis en àrees nuclears defensa les infraestructures, l'eficàcia i l'eficència com a criteris principals

El president de l'associació de municipis en àrees amb nuclears (AMAC), Raúl Ángel Balufo, espera que la decisió que prengui el ministeri d'Indústria sobre quin municipi acollirà el magatzem temporal centralitzat (MTC) sigui per "motius tècnics" i "no polítics". Ángel ha opinat així sobre la polèmica generada per la presentació d'Ascó, assegurant que espera que el ministeri decideixi en funció de "les infraestructures, de l'eficàcia i de l'eficiència" de la candidatura "i no pensant en si la decisió fa més mal en un lloc o un altre". Dissabte finalitzava el termini de presentació de candidatures, amb set candidats oficials a acollir el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC), entre els quals Ascó (Ribera d'Ebre) i Zarra (Vall de Cofrents).

El president de l'AMAC i alcalde de Cofrents (Vall d'Aiora, al País Valencià) també ha qüestionat les diverses veus que des de Catalunya parlen de "solidaritat energètica". Balufo lamenta que el debat al voltant de l'MTC s'hagi convertit en un "debat polític i no energètic".

Així, qüestiona, "també ens haurien de preguntar per què Andalusia, Navarra o Galícia no tenen cap central nuclear i han estat rebent energia tot aquest temps". El president de l'AMAC ha recordat que l'energia nuclear porta a l'Estat espanyol des de fa 45 anys i que la solidaritat la tenen "els entorns que han subministrat energia" a tot l'Estat.

Balufo demana un pla estratègic estatal d'energia que determini les ubicacions de les centrals nuclears, eòliques, fotovoltaiques i hidràuliques en funció de condicionaments "geològics" però també de "consums".

El també alcalde de Cofrents, amb l'única central nuclear al País Valencià, considera que el fet que una zona "produeixi un 40, un 50 o un 100% de l'energia nuclear" surt del veritable debat energètic.

El president de l'AMAC ha explicat que el ministeri d'Indústria acabarà optant per una de les set candidatures amb una decisió que ha de ser per motius "tecnològics, sísmics, geològics, de proximitat amb les centrals i d'infraestructures".

Les candidatures encara no estan tancades
Ascó (Ribera d'Ebre) i Zarra (Cofrents) aspiren a acollir l'MTC al costat dels municipis de Yebra (Guadalajara), Villar de Cañas (Cuenca), Torrubia de Soria (Soria) i Santervás de Campos i Melgar de Arriba (també a Castella-Lleó). Aquests set municipis podrien no ser els únics, ja que el ministeri d'Indústria preveu la possibilitat que arribi alguna candidatura més per correu. El ministeri assegurava divendres que acceptaria qualsevol candidatura signada amb data 30 de novembre. Segons diverses fonts, podrien arribar al llarg d'aquests dies les candidatures de cinc municipis més que ho haurien tramitat per correu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.