Societat

CiU i PP acusen Hereu de no garantir una votació eficient

Reiteren l’ocultació de l’opció C a la web i als punts presencials

A un any vista de les eleccions municipals no hi ha treva que valgui. Els problemes tècnics detectats en el primer dia dels set de votació sobre la reforma de la Diagonal van servir ahir a l’oposició d’artilleria per disparar una vegada més contra la línia de flotació del bipartit de Jordi Hereu. Tant CiU com el PP no van dubtar a acusar l’alcalde de Barcelona “de preocupar-se més de la propaganda que de garantir un sistema de votació segur i eficient”.

Problemes de connexió a Internet, incompatibilitat dels navegadors i errors en les adreces són algunes de les crítiques que va fer el portaveu municipal de CiU. Tanmateix, per a Joaquim Forn el més greu de la consulta segueix sent “l’ocultació” de l’opció C. “La informació és mínima. Tant en els punts presencials de vot com a la web, l’opció C no apareix fins al final”. A això, Forn va afegir que alguns dels 114 informadors que l’Ajuntament ha contractat per ajudar la gent a votar “ni informen de l’opció C ni parlen català”.

A les crítiques de CiU s’hi va afegir el PP. La portaveu popular, Àngels Esteller, també va retreure a Hereu els errors en la votació quan “s’ha gastat més de tres milions d’euros a organitzar la consulta”. Esteller va denunciar que el consistori “amaga” la tercera opció que descarta les dues anteriors. “Aquest fet demostra que el govern municipal manipula la informació per influir en l’elecció”, va remarcar.

Tant CiU com PP van enviar ahir dues peticions a la mesa de garanties que vetlla per la consulta per demanar que es retiri el repartiment de publicitat i les pantalles d’informació en els punts de votació perquè només informen de les dues primeres opcions. Les dues peticions es produeixen després que la mesa hagi enviat a l’alcalde un escrit instant-lo a “l’explicació precisa del contingut i significació de les tres opcions de vot”.

Al marge de la trifulga política es va situar ERC. Els republicans van lamentar ahir que el plantejament de la consulta com un plebiscit per part del govern i com una eina d’erosió per part de l’oposició hagi restat importància a la consulta en si mateixa. La portaveu, Ester Capella, va recordar que és el primer cop que una transformació d’aquestes característiques se sotmet a l’opinió del ciutadà. “Es perd de vista la importància de la consulta”, va assegurar. Pel que fa als problemes tècnics, Capella –que no va poder votar– va considerar que s’hauria d’haver previst perquè “genera malestar en el ciutadà”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.