Societat

El president electe xilè assegura que el sisme de 8,8 graus ha matat almenys 147 persones

Mentrestant el ministeri de l'Interior manté en 82 la xifra de víctimes. El moviment de terra, amb epicentre a l'oceà Pacífic, ha sorprès els xilens de nit, mentre dormien, i ha provocat imatges de pànic. De dia, s'han fet evidents les destrosses

La terra ha sacsejat Xile amb una força devastadora de 8,8 graus en l'escala de Richter durant poc més d'un minut. Ha estat temps suficient per destrossar el país i provocar hores d'ara 147 víctimes, segons l'última xifra facilitada pel president electe de Xile, Sebastian Piñeira.

De fet,  ha estat el pitjor terratrèmol al país en 50 anys. I davant d'això, Piñera també ha anunciat que destinarà el 2% del pressupost públic a la reconstrucció de les zones afectades. El futur president xilè ha ofert a l'encara presidenta Michelle Bachelet l'ajuda total i compromís del futur equip de govern.

Mentrestant, el ministeri de l'Interior manté en 82 la xifra de morts pel sisme a Xile i Bachelet ha demanat calma a la població.

Gran part de les víctimes es concentren a les zones costaneres pròximes a l'epicentre, però hi ha punts en què encara hi ha problemes de comunicació.

Les imatges de la televisió pública xilena mostren la runa cobrint els carrers de les principals ciutats afectades, alguns edificis ensorrats, ponts que han caigut i carreteres col·lapsades per la gent que mira de fugir a zones més segures.

Els danys causats pel sisme han obligat a evacuar nombrosos hotels, hospitals, i també s'han cancel·lat totes les operacions a l'aeroport de Santiago.

Les rèpliques són constants i s'estan notant a tot Xile. Algunes han arribat fins als 6,9 graus d'intensitat. 

A tot plegat s'hi afegeix el temor per un possible tsunami. Les fortes onades han causat nombrosos desperfectes a l'arxipèlag i s'estan evacuant les zones costaneres de l'illa de Pasqua.

L'epicentre del sisme s'ha situat a l'oceà Pacífic, a uns 100 quilòmetres al nord de Concepción, però els efectes i les destrosses han arribat fins a la capital, Santiago, a més de 300 quilòmetres de distància. Hi ha almenys tres regions costaneres que s'han declarat zona catastròfica: Maule, Bío-Bío i La Araucanía.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.