Societat

Localitzat viu a Haití Xavier Rabat, veí d’Olot donat per desaparegut des del terratrèmol

Un matrimoni de Torrejón, les dues primeres víctimes mortals espanyoles

Xavier Rabat, veí d’Olot donat per desaparegut a causa del terratrèmol que va sacsejar Haití dimecres passat, va ser localitzat ahir a la població de Pétionville, a sis quilòmetres de la capital, segons hauria confirmat un amic assenyalant fonts del ministeri d’Afers Exteriors espanyol. Rabat, que treballa des de fa més de 20 anys a l’empresa Tavil de Sant Joan les Fonts, estava de vacances i, després de viatjar a Mèxic, va arribar a l’illa caribenya dissabte.

La colònia espanyola, però, s’ha vist afectat pel recompte mortal. Entre els milers de morts s’hi han identificat dues víctimes espanyoles. Els morts són el matrimoni integrat per María Jesús Plaza i Ives Baltroni, residents a Torrejón de Ardoz (Madrid), que van ser identificats per les seves dues filles, que els acompanyaven en el viatge a Haití. Fins ara s’ha contactat amb 88 dels 111 integrants de la comunitat espanyola al país.

Enmig de tot aquest desgavell, ahir el ministre d’Afers Exteriors i Cooperació, Miguel Ángel Moratinos, va anunciar que avui a la matinada arribaran a l’Estat els espanyols residents a Haití que han decidit tornar. Es preveu que en el vol hi viatgin entre 25 i 40 persones. La xifra no és exacta perquè Moratinos ha advertit que “no tots volen tornar”.

Al mateix temps pren forma l’enviament d’ajuda humanitària. El primer ajut català ja és a Haití. Un avió de càrrega ucraïnès Antonov va sortir ahir al vespre de l’aeroport del Prat per traslladar-hi 12 tones de material humanitari valorades en 200.000 euros. Catalunya no ha estat l’única a destinar esforços per als afectats del terratrèmol a l’illa caribenya, sinó que també ho han fet altres comunitats autònomes, així com diverses ONG.
El vol el van acomiadar ahir el president de la Creu Roja de Catalunya, Josep Marquès, i el director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Andreu Felip. El material d’alberg que s’envia permetrà atendre 12.500 persones i per a la setmana que ve ja es prepara un altre enviament de diverses ONG valorat en 300.000 euros. En tres dies l’Agència de Cooperació ha rebut 5.000 trucades oferint ajuda.

La vicepresidenta primera del govern de l’Estat, María Teresa Fernández de la Vega, va anunciar ahir que avui a la tarda sortiran dos avions més des de Madrid, un amb 32 efectius de la Unió Militar d’Emergències i un altre amb ajuda de diverses ONG. Aquests enviaments s’afegeixen als que el govern espanyol ja va fer entre dimecres i dijous, quan es van enlairar cinc avions amb ajuda material i personal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.