Societat

Diables catalans es manifesten en suport a les colles de la Catalunya Nord per l'aplicació de la directiva del foc

Colles de diables s'han aplegat aquest diumenge a Alforja per donar suport als companys del Riberal davant la imminent aplicació de la directiva europea del foc a l'Estat francès

Colles de diables de Catalunya s'han aplegat aquest diumenge a Alforja (Baix Camp) per donar suport als companys del Riberal, a la Catalunya Nord, davant la imminent aplicació de la directiva europea del foc a l'Estat francès. Malgrat les mocions de dinou ajuntaments nord-catalans, el Consell General i el Consell Regional del Rosselló, França no ha fet cap gestió per a la transposició de la directiva europea que regula l'ús de materials pirotècnics. Així doncs, a partir d'aquest dilluns 4 de gener els correfocs de la Catalunya Nord hauran de complir les noves exigències que s'han determinat des d'Europa.

Una cercavila pels carrers d'Alforja, seu nacional de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, ha estat un nou acte dels diables catalans per reivindicar les festes populars i tradicionals amb foc, davant la nova directiva 2007/21/CE que regula l'ús de materials pirotècnics i que afegeix moltes dificultats a la celebració de correfocs i altres actes festius per les distàncies mínimes de seguretat que s'estableixen.

L'acte d'aquest diumenge, però, tenia un objectiu molt particular: donar suport a la Colla de Diables i Bruixes del Riberal de Bao i al Drac Hamblet, tots de la Catalunya Nord, on a partir d'aquest dilluns s'haurà d'aplicar la normativa. El president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Pep Enric Martí, ha explicat que l'acte "vol escenificar el suport de la Catalunya del Sud a la Catalunya del Nord en una lluita que és de tots". Martí s'ha mostrat optimista davant les gestions que s'estan fent des del govern espanyol i ha avançat que sembla que un 80% de les al·legacions presentades per les colles de diables seran acceptades.

Així doncs, està previst que el govern espanyol presenti les excepcions a la transposició de la directiva europea a finals d'aquest mes de gener; d'aquesta manera les festes culturals i tradicionals amb foc a Catalunya es podran seguir celebrant.

Martí ha recordat que si s'aplica estríctament la directiva, tal com es farà a França, cap municipi podria dur a terme les festes amb material pirotècnic, ja que hi ha distàncies de seguretat impossibles de complir. "Els carrers haurien de ser de 30 metres, i per tant es carreguen la majoria d'actes que fem", ha afegit.

L'acte celebrat a Alforja ha aplegat centenars de persones de diferents colles de diables com les d'Almoster (Baix Camp), Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) i les Borges del Camp (Baix Camp), entre altres.

Després d'una cercavila pels carrers d'Alforja, l'acte ha acabat a la plaça de l'Ajuntament amb uns parlaments reivindicatius, en els quals s'ha advertit que si cal s'anirà fins a París i Brussel·les a manifestar-se. El punt final l'ha posat una versió molt particular del cant dels Segadors, amb una lletra crítica amb la directiva i en defensa de les festes del foc.

El 4 de gener del 2010 finalitza el termini de 3 anys de què els Estats disposaven per transposar la directiva, una norma que posa en greu perill les festes populars a la Catalunya Nord, representades pels diables, bruixes i el Drac Hamblet del Riberal de Bao, que hauran de deixar d'actuar al seu territori.

L'acte d'aquest diumenge ha estat el punt final a un cap de setmana reivindicatiu que va començar aquest dissabte a Elna, a la Catalunya Nord, on es va simbolitzar un judici en el qual es condemna a l'exili les colles de diables.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.