Societat

Els jutjats catalans "no poden assumir" l'augment de feina provocada per la crisi econòmica

Els afers mercantils han augmentat un 40%, les execucions hipotecàries un 148% i les demandes per acomiadaments un 60%, segons el TSJC

La presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret, ha avisat que els jutjats catalans no "poden assumir" l'impacte de feina provocat per la crisi econòmica. En aquest sentit, ha explicat que un 88,4% dels òrgans judicials catalans van estar sobrecarregats de feina el 2008, és a dir, un 15% més d'excés de feina que el 2007.

Segons la memòria del 2008, els afers mercantils van augmentar un 40%, les execucions hipotecàries un 148% i les demandes per acomiadaments un 60%. Per tot plegat, Maria Eugènia Alegret ha reclamat una modernització de l'oficina judicial i dotar la Generalitat de competències en la gestió de personal auxiliar.

En números absoluts, als jutjats mercantils hi van ingressar 5.375 casos l'any 2008, 1.044 dels quals van ser concursos de creditors. Les excussions hipotecàries als jutjats de primera instància van arribar a 11.240 i els procediments contra arrendataris fins a 15.249 en els mateixos organismes.

Als jutjats socials hi van ingressar 24.647 acomiadaments –davant els 15.433 del 2007– i 20.768 reclamacions de quantitats –davant les 13.587 de l'any anterior.

Per Alegret, "el sistema actual no és sostenible", ja que consisteix que cada cop hi ha més qüestions i no es creen jutjats suficients per resoldre-les. Per aquest motiu, la presidenta del TSJC ha apostat per promoure la mediació, limitar l'accés a la justícia gratuïta i als recursos per temes menors, i per fer que algunes faltes penals passin a ser il·lícits administratius i no arribin als jutjats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.