Societat

Els bombers es quadren en defensa del seu patrimoni

Davant l'enderroc de la caserna de Provença, volen recuperar la del carrer Lleida com a parc de la prevenció. Exigeixen que es conservin els vehicles, els estris antics i l'arxiu

La caserna de bombers del carrer Provença, que ja ha començat la marxa enrere per a l'enderroc, és una ciutat dins de la ciutat. A més dels bombers i dels seus cotxes i equipament modern, hi ha el Cau del Jubilat, una agrupació cultural i esportiva, un menjador que sembla un casino de poble, un poliesportiu, aules per fer pedagogia a nens i adults de fora, habitacions per als qui fan guàrdia, l'antic habitatge del jefe Jordan.... Però a més hi ha carros, Genoveves, escales de fusta, cascos, extintors, la bomba de vapor més antiga de l'Estat i moltes altres eines antigues i l'arxiu fotogràfic que són la historia del Cos de Bombers i alhora una part molt sensible de la crònica de successos de Barcelona.

Els bombers ja estan conformats a abandonar el que l'alcalde Jordi Hereu ha qualificat com "la catedral" del foc per tal que l'Hospital Clínic guanyi espai. Però demanen ser compensats amb la recuperació de l'antiga caserna del carrer Lleida -que des del 1997 està cedida al Cos Nacional de Policia, que la utilitza per aparcar els seus cotxes-, per obrir-hi un parc de la prevenció que seria el primer del mon.

Ara per la caserna de Provença hi passen quatre mil escolars l'any. Però també la volen per traslladar-hi tot el material antic que ells han anat conservant de forma amateur i voluntària en els laberints de la catedral.

La Plataforma per a la Defensa del Patrimoni Històric de Bombers va fer ahir la seva presentació pública després d'haver temptejat diversos col·lectius ciutadans. I tot i que no ho van dir de forma explícita, van convocar els mitjans perquè no s'acaben de refiar de les gestions que han fet davant la regidora Assumpta Escarp i de l'alcalde Jordi Hereu, de qui encara esperen una audiència.

L'enderroc ha de començar al gener. I es pregunten on anirà a parar, per exemple, la imponent biga de l'incendi d'Iberia Radio -on van morir tres bombers- que va quedar retorçada i sembla un santcrist abstracte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.