Societat

Hereu ja prepara dimissions

Garcia-Bragado i el gerent municipal, Andreu Puig, a la picota pel fiasco de la consulta. Quadres de la direcció nacional del PSC pressionen per tallar caps

Tallar caps i girar full ràpidament. Aquesta és la consigna que la direcció nacional del PSC ha fet arribar les últimes hores a l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, per evitar que les conseqüències polítiques de la mala gestió de la consulta sobre la reforma de la Diagonal acabin esquitxant l’aspirant socialista a la Generalitat, José Montilla. Al reguitzell d’incidències tècniques i irregularitats que han acompanyat tota la setmana el procés i han servit de carnassa a l’oposició per erosionar Hereu encara més, s’afegirà avui el resultat de la consulta, que apunta cap a l’opció C i que pot sumar una nova derrota per al bipartit.

Tot i que fonts de l’Ajuntament asseguraven ahir que els sacrificis estan cantats i que l’alcalde ja hi està treballant, la immediatesa de les dimissions no estava tan clara. “Es parlarà de responsabilitats polítiques quan acabi tot el procés”, puntualitzaven, donant a entendre que això no es farà efectiu fins dilluns.
Tanmateix, tot i el silenci oficial, les reunions de màxim nivell als despatxos de la plaça Sant Jaume i les travesses sobre qui acabarà pagant els plats trencats ja van començar ahir, malgrat que la votació no es tanca oficialment fins aquest matí. Com que es descarta la dimissió de l’alcalde com a màxim responsable polític del desgavell, el segon de la llista és el regidor d’Urbanisme i Règim Interior, Ramon Garcia-Bragado.

El tinent d’alcalde no ha dubtat a assumir des del primer moment tota la responsabilitat de la consulta, compareixent cada dia per donar el resultat de la votació i per respondre les denúncies de l’oposició per les irregularitats detectades. També ho va fer divendres a la comissió de presidència, on va confirmar que el govern “donarà explicacions i assumirà responsabilitats”. Curiosament, el regidor es va esperar a dir-ho quan el primer tinent d’alcalde i primer secretari del PSC de Barcelona, Carles Martí, havia marxat de la comissió.

Altres responsables sobre qui penja l’espasa de Dàmocles són la gerent d’e-administració, Pilar Conesa, i el gerent de Cultura, Educació i Benestar, Marc Murtra. La primera, amb un perfil més professional que polític, s’ha encarregat de coordinar l’aspecte tècnic de la votació. El segon, home de Carles Martí, és el responsable dels processos participatius. També apareix amb força a la travessa el nom del gerent municipal, Andreu Puig.

Tanmateix, des de l’oposició ja s’ha avisat que les responsabilitats han de ser al màxim nivell. Si el sacrificat acaba sent Garcia-Bragado, Hereu haurà de remodelar el govern i buscar algú que assumeixi la complicada cartera d’Urbanisme fins a les eleccions del maig que ve. A l’anterior legislatura ja es va donar un precedent semblant, quan Assumpta Escarp va assumir Urbanisme, en el lloc de Xavier Casas.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.