Societat

Territori vedat

El túnel del TGV a la zona de la Sagrada Família dificulta la mobilitat dels turistes i dels veïns

Desenes d’autocars descarregant i carregant turistes noquejats per la calor, carrers mig tallats per les obres, conductors desorientats que intenten colar-se al carril reservat a bus i taxis, voreres i xamfrans plens de tanques i de planxes que fan perillós caminar, soroll des de les vuit del matí a les deu de la nit de dilluns a divendres, parades de bus anul·lades i pols, molta pols és l’escenari amb el qual han de conviure cada dia des del 14 de juliol passat els veïns del carrer Mallorca, entre Sicília i Castillejos, a causa de la construcció del túnel del TGV. I això tot just ha començat.

Els voltants del temple de la Sagrada Família han passat de ser un dels racons més tranquils del barri a convertir-se en un malson per als veïns i, de retruc, també per als turistes. Just davant de la plaça de la Sagrada Família, la instal·lació dels pilons que han de protegir el temple no només provoca problemes al trànsit, que és desviat per Cerdenya per un treballador, no per un guàrdia urbà. Aquesta obra ha convertit el senzill gest de sortir al carrer en un repte, sobretot per als més grans.

A les voreres, les tanques es barregen amb les planxes que gairebé no tapen els forats a terra fets per desviar els serveis. A això cal afegir-hi la invasió del poc espai del vianant per part dels grups de turistes que es dirigeixen al temple expiatori i que s’aturen en qualsevol racó a fer una foto. També reivindiquen el seu espai les botigues de records i les terrasses dels restaurants, plenes a vessar cap al migdia.

La Isabel intenta arribar amb el carro de la compra fins al supermercat. “Entre les obres i els turistes que van badant, anar a comprar em resulta molt complicat. No sé què passarà al setembre”, afirma.

I a l’altra punta de Mallorca, a l’altura de Padilla, l’escenari és similar. Tot i que aquí no hi ha tants turistes, sí que hi ha un important teixit comercial. La majoria de botigues ara fan vacances, però la construcció del pou per fer el manteniment de la tuneladora els preocupa molt per les repercussions econòmiques d’una obra que ja s’ha cobrat les primeres víctimes a la zona del Clot i que té una durada de dos anys, com a mínim.
Els propietaris de la peixateria Vicenç, al xamfrà de Mallorca amb Padilla, es queixen sobretot de la falta d’informació. Ells, juntament amb altres comerciants de la zona, han creat una associació d’afectats que, de moment, ha aconseguit arrencar a l’Ajuntament el compromís de mantenir l’amplada de les voreres, de deixar un carril obert per al transport públic i d’intentar compensar les pèrdues amb promocions que atreguin els clients.

La majoria coincideix a queixar-se de la falta d’informació. “Fins que no han començat a foradar no ens han explicat res”, afirma un veí que no vol identificar-se per poder criticar l’associació de veïns de la Sagrada Família: “L’associació està comprada per l’Ajuntament i ens ha enganyat. Ens va assegurar que les obres de l’AVE no ens afectarien perquè es farien al subsòl i ara mira”.

Per intentar apaivagar les crítiques entre el sector, el consistori ha engegat la campanya Obert per obres, una iniciativa d’ERC aprovada al ple del juliol passat per ajudar el comerç. Inclou senyalització específica, campanyes de promoció i assessorament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.