Societat

Haití ja pensa en la reconstrucció malgrat el temor de nous sismes

Els EUA demanen als països que enviïn forces militars per reforçar la missió d'estabilització de l'ONU

Haití comença a pensar en la reconstrucció malgrat els problemes de distribució de menjar i aigua i el temor de nous sismes. Mentrestant, continuen les tasques de rescat per trobar supervivents sota la runa, cosa que dóna bons resultats cada dia, ja que aquesta matinada s'ha aconseguit treure vives dues nenes.

Des de l'ONU s'assegura que el Programa Mundial d'Aliments (PMA) ha aconseguit distribuir aliments a 200.000 persones, tot i que reconeixen que el repartiment no s'ha fet cada dia sinó de forma ocasional. La fam i la desesperació és tal que el repartiment d'aliments i aigua acaba sovint amb enfrontaments. Per aquest motiu, l'ONU ha demanat als EUA i Canadà que escortin els seus combois per poder distribuir el menjar amb garanties als damnificats. A més, des de Washington s'ha fet una crida perquè altres països enviïn forces a Haití amb l'objectiu de reforçar la missió d'estabilització de l'ONU.

Enmig d'aquests problemes, Haití viu amb esperança la posada en marxa per part de l'ONU del procés de reconstrucció amb el llançament d'un programa de treball, amb l'objectiu de reactivar l'activitat econòmica i evitar que la desesperació desestabilitzi encara més el país.

El primer pas donat pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) és la contractació de 400 persones per fer tasques de neteja i reparació d'infraestructures a la zona de Carrefour-Feuilles, al sud de Port-au-Prince. El programa augmentarà a 700 persones a finals d'aquesta setmana i a mig termini s'espera donar feina a 200.000, cosa que beneficiaria prop d'un milió d'haitians. Experts del PNUD, però, calculen que el procés de reconstrucció pot durar entre 3 i 5 anys.

Per la seva banda, l'exèrcit dels EUA ha anunciat l'obertura del port de Port-au-Prince aquest mateix divendres, tot i que només funcionarà en un 30%. S'espera, però, que en pocs dies l'activitat quedi totalment restablerta al 100%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.