Societat

Els bitllets de 500 euros van delatar les irregularitats al Palau de la Música

Hisenda ha seguit el rastre de reintegraments en metàl·lic no recollits en els llibres de comptes d'Orfeó Català. "Alts responsables" de la fundació haurien desviat més de dos milions d'euros

Els bitllets de 500 van delatar "alts responsables" de l'Associació Orfeó Català-Palau de la Música i de Fundació Orfeó Català. Segons un comunicat de la fiscalia de Barcelona difós aquest dijous a la tarda, la investigació oberta i que avui ha portat els Mossos d'Esquadra a escorcollar el Palau de la Música es va iniciar a petició de l'Agència Tributària, del ministeri d'Hisenda.

En una campanya d'inspeccions iniciada el 2003 sobre els moviments dels bitllets de 500 euros, Hisenda va detectar "operacions sospitoses" en comptes relacionades amb membres de les entitats que gestionen el Palau. El novembre de 2008, la fiscalia va obrir diligències sobre el cas i es van confirmar  i ampliar les sospites. L'any 2003, es van treure de comptes de les entitats afectades dues quantitats importants: una de 1.700.000 euros i una altra de 590.000 euros. "La justificació aportada per explicar aquestes operacions en efectius pels responsables de les entitats presentava aspecte d'irrealitat", segons la fiscalia. A més, es va detectar que hi havia comptes bancaris que no figuraven als llibres de comptabilitat oficial.

Per les investigacions realitzades fins ara pels Mossos d'Esquadra s'ha arribat a la sospita que "alguns dels alts responsables de les entitats indicades han estat desviant importants sumes per a finalitats diferents de les pròpies de les entitats que integren Orfeó Català", assegura la fiscalia. Per això, s'ha oberta una "investigació criminal".

Entre els alts responsables de les entitats que gestionen el Palau de la Música hi ha Fèlix Millet, nét del fundador. Precisament, aquest divendres el ple de l'Ajuntament de Barcelona havia de decidir si se li atorga la medella d'or del mèrit cultural, però la decisió s'ha ajornat fins que es clarifiqui la seva implicació en el cas.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.