Societat

L'Aplec del Caragol de Lleida supera els 200.000 visitants en la 30a edició de la festa

Per l'any vinent, la Fecoll, que reclama l'ampliació del recinte per poder encabir més colles, millorarà serveis i estructures de la festa

L'Aplec del Caragol, que se celebra des de divendres i fins aquest diumenge als Camps Elisis de Lleida, ha rebut la visita de més de 200.000 persones en la 30a edició d'aquesta festa gastronòmica, repetint les xifres d'edicions passades. Durant els tres dies, s'hauran consumit a l'Aplec unes 12 tones d'aquest producte. Durant la celebració els serveis sanitaris han fet 157 actuacions tot i que no s'ha hagut de destacar cap incident remarcable. Per l'any vinent, la Fecoll, que reclama l'ampliació del recinte per poder encabir més colles, millorarà serveis i estructures de la festa.

Des de l'organització, la Federació de Colles de l'Aplec del Caragol (Fecoll) ha fet una valoració "positiva" dels tres dies de festa així com de les xifres de visitants i de collistes participants. Així, segons el president de la Fecoll, Xavier Pérez, més de 200.000 visitants vinguts d'arreu, sobretot de Catalunya, han passat per la festa a la qual hi ha participat un centenar de colles i uns 12.000 collistes.

Es calcula que entre els tres dies entre vistants i collistes s'hauran menjat unes 12 tones de caragols. Durant l'Aplec, els serveis sanitaris han fet 157 actuacions de caire lleu, segons Pérez. Entre aquestes, han hagut de traslladar cinc persones a centres de salut per cops o alguna fractura, altres per picades o al·lèrgies o alguna per insolació. Només s'ha hagut d'atendre una persona per haver begut massa tot i que se l'ha atès al mateix recinte i no ha estat necessari el seu trasllat, ha dit el president de la Fecoll. Tot i això, divendres va tenir lloc al recinte una baralla entre gent que no participava en la festa en què es va detenir una persona. 

Xavier Pérez ha remarcat el bon funcionament i la gran demanda que ha tingut l'espai Lo Tast, on els visitants han pogut també menjar caragols i gaudir de la festa. En total, fins al diumenge al migdia han estat més de 3.000 les persones que s'hi ha acostat. A banda dels tastos de caragols, l'organització ha elaborat uns 1.300 menús tot i que, també, s'hauran d'afegir els del migdia.

Un altre aspecte que ha valorat la Fecoll ha estat el soroll i les molèsties que aquest hagi pogut ocasionar als veïns. Així, Pérez ha afirmat que les colles han respectat el pacte de tancar la música a les quatre del matí, divendres, i a les cinc, dissabte. A més, la Fecoll ha destacat que enguany moltes de les colles han encarat els altaveus cap a dins les carpes evitant molèsties als veïns. Pérez ha explicat que davant la rebaixa de la subvenció de la Generalitat a la festa, l'organització es veurà obligada a dilatar més en el temps el pagament dels diferents conceptes derivats de l'Aplec que compta amb un pressupost d'uns 250.000 euros dels quals 19.000 han estat aportats pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat, 3.800 menys que l'any passat. 

L'organització té previst reunir-se pròximament amb el delegat del govern a Lleida, Miquel Pueyo, per tractar l'assumpte. Amb vista a l'any vinent, la Fecoll es planteja millorar els serveis i estructures de l'Aplec així com intentar encabir, amb l'ampliació del recinte, les vuit colles que actualment es troben en llista d'espera per poder participar en la festa. Pérez aposta per l'ampliació del recinte de l'Aplec traslladant les firetes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.