Societat

La primera auditoria del Palau apunta a una estafa de 23,7 milions des de l'any 2000

També hi va haver un desviament de 2,9 milions de l'administració pública i Millet i Montull podrien ser imputats per la Fiscalia per un delicte de malversació

Les xifres, no definitives, del frau perpetrat per Fèlix Millet i Jordi Montull al Palau de la Música Catalana puja a 23.720.966 euros en 10 anys, segons es va fer públic ahir a partir de les auditories realitzades per l’empresa Deloitte i per la Intervenció General del departament d’Economia i Finances de la Generalitat.

Segons explicava ahir el director administratiu del Palau, Joan Llinares, en una roda de premsa en la qual van participar les tres administracions consorciades, “aquestes xifres són la primera onada d’auditories”, ja que “tenim les limitacions de la documentació que hi ha al jutjat, 20 caixes amb documents que no s’han pogut analitzar. Quan es puguin creuar les dades, sortiran més diners”.

Llinares va qualificar el frau de “delicte continuat”, per la qual cosa tant el Palau com les institucions implicades han decidit remuntar-se “fins als anys anteriors que puguem investigar”. Les xifres fetes públiques ahir es corresponen només a les dades que es poden demostrar a través d’informes i es corresponen a les tres entitats –Orfeó Català i Fundació Orfeó Català - Palau de la Música entre els anys 2000 i 2009 i Consorci del Palau entre el 2002 i 2009–. Com a exemple, Llinares va dir que si Millet, l’any 2000 havia sostret 900.000 euros de diners en metàl·lic, “és de suposar que el 1999 la xifra pot ser similar”. On han anat a parar aquests diners en metàl·lic? “Els imputats ho hauran d’explicar”.

El modus operandi de Millet i Montull combinava diferents factors: Les tres entitats jurídiques tenien comptes i gestió independents, però només la Fundació i el Consorci eren auditades, mentre que l’Orfeó “sempre estava per sota un milió d’euros per eludir l’auditoria”, explicava Llinares. A això s’hi afegia que tant Millet com Montull eren els únics responsables dels comptes de la Fundació i l’Orfeó, combinat amb el fet que la filla de Montull, Gemma Montull , “era qui convertia els diners en txecs, factures falses, etc...”, “la seva col·laboració va ser imprescindible perquè això passés”, sentenciava.

Incompatibilitats
Altres apunts de l’auditoria apunten directament a les primes que Millet confessa haver cobrat. En aquest sentit, l’informe pericial deixa clar que “aquestes retribucions variables no eren justificades i que si Millet s’emparava en l’article 35 de la fundació, aquest no parla de res d’això sinó de quin és el procés a seguir per a la dissolució de l’organisme”. A això s’hi afegeix que tant Millet com Montull i altres persones cobraven del Consorci i també de la Fundació, unes atribucions absolutament incompatibles, ja que tenien un acord d’exclusivitat. Així, si el 2007 Millet va cobrar un sou de 273.320 euros, l’any següent en cobrava 1.411.587; Montull va passar de cobrar 169.366 euros el 2007 a 474.6661 el 2008 i Gemma Montull, 69.837 euros el 2007 a 118.698 el 2008. Finalment, l’exdirectora general Rosa Garicano va fer el salt l’any següent i si el 2008 va cobrar 197.530 euros, el 2009 “hauria passat a cobrar 300.000 euros”. Val a dir que aquestes primes no estan incloses a l’auditoria feta pública ahir. Queda encara per desxifrar quina és la quantitat que Millet i Montull es van embutxacar en les obres de reforma del Palau. Segons Llinares, encara ara és impossible dir una quantitat concreta.

Recuperar els diners

Una de les tasques dels nous responsables administratius del Palau és el rescabalament dels diners malversats. Així, de moment ja s’han recuperat 2,3 milions referents a la compravenda d’un local al carrer Sant Pere més Alt. De la mateixa manera, els responsables del Palau han acordat demanar al jutjat que se’ls reintegrin els 3,1 milions d’euros que té en dipòsit, 1,3 dels quals van ser incautats pels Mossos en una operació bancària i 1,8 aportats per Millet i Montull en la seva primera confessió. Una altra de les mesures preses pel nou equip és presentar l’informe dels fets a l’Institut de Comptabilitat i Auditori que depèn d’Hisenda “per si consideren necessari iniciar un examen” a l’empresa que va auditar el Palau als anys anteriors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pere Sala
Ambientòleg, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya

“Ordenar i gestionar bé el paisatge també és rendible”

Olot

La sal més salada: Cardona comercialitza per fi una sal comestible, de gran qualitat i puresa

Cardona
Marc Sabater Armengou
Independents de Vilanova - Som Poble - Alternativa Municipalista

“La nostra acció passa per la crítica constructiva al govern”

Peralada
SOCIETAT

Terrassa impulsa la marca de ciutat per projectar-se a l’exterior

Terrassa
SOCIETAT

Projecte europeu de memòria històrica amb joves de Granollers

Granollers
SOCIETAT

Nova campanya del Carnet Jove de la Cerdanya

Puigcerdà
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Ajuntament denuncia per primer cop un fons voltor

girona