Societat

La vacunació contra la grip A començarà el 16 de novembre a tot l'Estat

Geli reitera que la mesura s'aplicarà a les embarassades quan hi hagi el fàrmac segur per a elles. Les persones al·lèrgiques a l'ou que s'hagin de vacunar hauran de prendre precaucions, segons els al·lergòlegs

La vacunació contra la grip A a l'Estat espanyol començarà el 16 de novembre a tot l'Estat, segons l'acord a què ha arribat aquest dijous el consell interterritorial de salut, reunit a Madrid. La mesura no s'aplicarà, però, a les dones embarassades fins que no tingui prou garanties per a aquest col·lectiu.

La consellera de Salut, Marina Geli, ha estat qui ha advertit que la vacunació per a les embarassades dependrà de quan hi hagi els fàrmacs que garanteixin la seva seguretat, és a dir, vacunes sense coadjuvant, el potenciador que s'incorpora per immunitzar el pacient amb una dosi més petita. Geli ha reiterat que "l'Agència Europea del Medicament (EMEA en anglès) ja va advertir que tenint en compte la relació risc-benefici, es pot administrar la vacuna a les embarassades sanes amb coadjuvants i en una sola dosi, com als altres grups de risc.

Geli també ha parlat de l'oseltamivir, comercialitzat com 'Tamiflu' per Roche, podria tornar a les farmàcies a partir de novembre amb recepta mèdica i sense ser finançat per la seguretat social.

Precaució amb els al·lèrgics
D'altra banda, les persones que siguin al·lèrgiques a l'ou i hagin de ser vacunades contra la grip A hauran de prendre mesures de precaució, segons especialistes en aquesta branca de la medicina. Els al·lergòlegs adverteixen que, malgrat que la vacuna encara no ha sortit al mercat i no es coneix amb detall els seus components, ha estat cultivada en embrions de pollastre i en més quantitat que la vacuna contra la grip estacional i la triple vírica, raó per la qual un pacient al·lèrgic a l'ou podria desenvolupar una reacció al·lèrgica ala vacuna contra la grup nova.

Ha estat el president de la Societat Espanyola d'Al·lergologia Clínica (SEAIC), Tomás Chivato, l'encarregat de prevenir sobre la possibilitat de reaccions més enllà de les habituals davant l'administració d'una vacuna, en el decurs d'un simposi internacional sobre aquesta especialitat a Logronyo. Segons el president dels al·lergòlegs, convé que els centres sanitaris habilitin espais per tractar pacients al·lèrgics a l'ou que hagin de ser vacunats contra la grip A. També ha recordat que que les al·lèrgies a l'ou i a la llet són més freqüents en infants i excepcionalment poden aparèixer en adults.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.