Societat

Geli creu que hi haurà pocs farmacèutics que es neguin a dispensar la píndola postcoital

Des d'aquest dilluns, la pastilla ja es pot comprar sense recepta mèdica a les farmàcies per uns 20 euros

La consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, creu que seran "poc freqüents" els casos de farmacèutics que s'acolliran a Catalunya al seu dret d'objecció de consciència per negar-se a dispensar la píndola de l'endemà, que des d'avui es pot comprar sense recepta en farmàcies.

Geli ha recordat que el dret de l'objecció de consciència està recollit a l'article 16 i ha evocat un grup de farmacèutics que en els anys 80 es van negar a vendre preservatius.

Els farmacèutics, però, consideren que caldria més control i seguiment, especialment de les noies joves, després que comprin la pastilla de l'endemà

Des d'aquest dilluns, la pastilla ja es pot comprar sense recepta mèdica a les farmàcies per uns 20 euros. Segons el protocol acordat pel ministeri de Sanitat, els farmacèutics entreguen uns fullets informatius sobre altres mètodes anticonceptius i un preservatiu quan dispensin la pastilla.

Aquests kits divulgatius que han d'entregar encara no han arribat a totes les farmàcies. La venda de la pastilla de l'endemà a les farmàcies sense recepta pretén facilitar-ne l'adquisició i reduir el nombre d'embarassos no desitjats.

En declaracions a TV3, Geli s'ha mostrat sorpresa per l'enfrontament que va mantenir el seu departament amb la ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, a l'agost per la píndola de l'endemà, quan aquesta última va qüestionar l'accessibilitat del fàrmac a Catalunya.

La consellera ho va qualificar de "curiós". "Les farmàcies no són equipaments comercials, són centres sanitaris, tot i que s'hi venguin medicaments", ha argumentat.

"Estaria en contra que es vengués o es pogués comprar –la píndola– al supermercat, però estic a favor que es faci a la farmàcia", ha dit la titular de Salut.

Geli ha assegurat que el "consell farmacèutic" és preceptiu i es farà amb "sentit comú". "El paper dels farmacèutics no ha de ser de minvar, sinó d'informar de les indicacions i contraindicacions", ha afegit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.