Societat

Geli creu que hi haurà pocs farmacèutics que es neguin a dispensar la píndola postcoital

Des d'aquest dilluns, la pastilla ja es pot comprar sense recepta mèdica a les farmàcies per uns 20 euros

La consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, creu que seran "poc freqüents" els casos de farmacèutics que s'acolliran a Catalunya al seu dret d'objecció de consciència per negar-se a dispensar la píndola de l'endemà, que des d'avui es pot comprar sense recepta en farmàcies.

Geli ha recordat que el dret de l'objecció de consciència està recollit a l'article 16 i ha evocat un grup de farmacèutics que en els anys 80 es van negar a vendre preservatius.

Els farmacèutics, però, consideren que caldria més control i seguiment, especialment de les noies joves, després que comprin la pastilla de l'endemà

Des d'aquest dilluns, la pastilla ja es pot comprar sense recepta mèdica a les farmàcies per uns 20 euros. Segons el protocol acordat pel ministeri de Sanitat, els farmacèutics entreguen uns fullets informatius sobre altres mètodes anticonceptius i un preservatiu quan dispensin la pastilla.

Aquests kits divulgatius que han d'entregar encara no han arribat a totes les farmàcies. La venda de la pastilla de l'endemà a les farmàcies sense recepta pretén facilitar-ne l'adquisició i reduir el nombre d'embarassos no desitjats.

En declaracions a TV3, Geli s'ha mostrat sorpresa per l'enfrontament que va mantenir el seu departament amb la ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, a l'agost per la píndola de l'endemà, quan aquesta última va qüestionar l'accessibilitat del fàrmac a Catalunya.

La consellera ho va qualificar de "curiós". "Les farmàcies no són equipaments comercials, són centres sanitaris, tot i que s'hi venguin medicaments", ha argumentat.

"Estaria en contra que es vengués o es pogués comprar –la píndola– al supermercat, però estic a favor que es faci a la farmàcia", ha dit la titular de Salut.

Geli ha assegurat que el "consell farmacèutic" és preceptiu i es farà amb "sentit comú". "El paper dels farmacèutics no ha de ser de minvar, sinó d'informar de les indicacions i contraindicacions", ha afegit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Reclamen mesures a Renfe per evitar la desconnexió del sud del país

Tarragona
PORTBOU

Estabilitzen un foc forestal provocat per un cotxe que s’ha incendiat a l’N-260

PORTBOU
medi ambient

El termòmetre supera els 41° al Priorat i l’Ebre

barcelona
Medi Ambient

Peixos morts al Besòs pel vessament de químics de l’incendi de Polinyà

Santa Coloma de Gramenet
Medi Ambient

La platja del Fòrum, tancada per l’arribada d’aigües d’extinció del foc de Polinyà

Sant Adrià de Besòs

Reobre oficialment l’Arqueoparc Coves de Serinyà

serinyà
Societat

Activat el Pla Alfa per risc molt alt d’incendi a 13 comarques

Barcelona

Barcelona dedica un parc a l’activista antifeixista Neus Català

Barcelona
Societat

Els Mossos aixequen 92 actes d’infracció en pisos turístics

Barcelona