Societat

Barcelona farà més consultes de ciutat i districte fins al 2020

L'Ajuntament assegura que les votacions en urbanisme, sobretot dels barris, es multiplicaran en els pròxims mandats. Es comença a donar per bo un 10% de participació en la consulta sobre la reforma de la Diagonal

Barcelona ja es pot anar acostumant a les consultes sobre urbanisme com la desplegada per la reforma de la Diagonal, que s'acosta inexorablement als dies de les votacions, de dilluns a diumenge que ve, a 108 punts de la ciutat. L'Ajuntament té previst multiplicar aquestes iniciatives d'ara endavant, almenys en l'horitzó que l'equip de govern s'ha marcat fins al 2020, tant a nivell de ciutat com de districte, i amb el benentès que el PSC guanyi de nou les eleccions municipals.

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Carles Martí, ahir en un debat sobre el dret a decidir i la consulta de la Diagonal al Col·legi de Periodistes, va assegurar que només un daltabaix de participació en aquesta primera experiència -que va xifrar en un ridícul 0,5%- estroncaria la voluntat del consistori de continuar amb aquesta pràctica que ja es fixa a dos nivells (ciutat i districte) en l'article 28 de les normes reguladores de la participació ciutadana.

Martí va apuntar que les consultes de districte són el model "que està cridat a tenir més continuïtat", però la Diagonal "no serà l'últim" en què es demana la participació ciutadana al voltant de grans projectes. "Podem fer-ho una, dues o tres vegades, tampoc moltes més", va afegir abans de descartar, per exemple, que la reforma del Miniestadi sigui susceptible d'una consulta popular. "Segur que no, seria canviar les regles a meitat del joc", va concloure.

De fet, el debat sobre l'extensió de la consulta de la Diagonal a altres aspectes de l'urbanisme de futur de la ciutat ha estat intensament repetit des de l'Associació per a la Promoció del Transport Públic amb idees encara no definides, com l'autovia des de la Sagrera fins al nus de la Trinitat, el túnel viari de la plaça d'Espanya al Morrot o l'ampliació de la ronda Litoral a vuit carrils.

Ara com ara, els districtes ja han viscut algunes experiències pioneres, com la consulta pel canvi de nom de la plaça Rius i Taulet pel de plaça de la Vila de Gràcia el març de 2008. En aquella ocasió, 1.256 veïns del barri (tot i que les normes reguladores marquen que l'àmbit no pot ser menor al districte) hi van participar i un 56% van aprovar el canvi. Només representaven un 2,1% del cens del barri. En el cas de la Diagonal, algunes fonts municipals comencen a donar per bona una participació del 10%, al voltant de 150.000 persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La DO Empordà preveu una verema amb menys producció però més qualitat

COLERA
Recerca

Aconsegueixen produir sucs més saludables reaprofitant residus del vi

Tarragona
societat

Minut de silenci a Rubí per condemnar el doble crim masclista

rubí
economia

Les hipoteques pugen un 15% tot i l’alça de preus

barcelona
adminsitracions

L’Escala mantindrà l’antiga piscina del Voramar en la reforma del passeig

L’Escala
GIRONA

Netegen l’espai entre el carrer del Pruner i el torrent de la Font de la Pólvora

GIRONA
PALAFRUGELL

S’instal·laran sis nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics

PALAFRUGELL
societat

La Sindicatura de Greuges de Barcelona recomana abordar les causes estructurals del top manta

Barcelona
FIGUERES

Milloren la seguretat de la cruïlla del Camí Vell de Vilatenim amb il·luminació

FIGUERES